Filmovi

Časnik i špijun

Časnik i špijun

Francuska, Italija 132 min.

Dana 5. siječnja 1895. godine mladi kapetan u usponu, Alfred Dreyfus, optužen je za špijuniranje za Njemačku te osuđen na doživotnu robiju koju će provesti u kuli na Vražjem otoku.

Među svjedocima Dreyfusovog poniženja nalazi se i Georges Picquart koji je promoviran kako bi vodio vojnu protuobavještajnu jedinicu koja je Dreyfusa i optužila. Ali nakon što Picquart otkrije da nakon Dreyfusovog zatvaranja Nijemci i dalje dobivaju tajne podatke, on ulazi u opasni labirint obmana i korupcije koji ne prijeti ugroziti samo njegovu čast, već i vlastiti život… 

ČASNIK I ŠPIJUN napeti je triler u kojem je glavnu ulogu ostvario francuski glumac Jean Dujardin koji je 2011. godine osvojio prestižnu nagradu Oscar u kategoriji glavne muške uloge za nastup u filmu „Umjetnik“. U sporednim ulogama pridružili su mu se hvaljeni glumac Louis Garrel i Emmanuelle Seigner, inače supruga Romana Polanskog u stvarnom životu. Nakon što je prošle godine na filmskom festivalu u Veneciji osvojio Srebrnog lava za režiju – inače drugu po važnosti nagradu kompletnog festivala – nedavno je Polanski s filmom ČASNIK I ŠPIJUN trijumfirao i na dodjeli francuske nagrade Cesar, inače pandan američkom Oscaru s rekordnih 12 nominacija uključujući one za najbolji film i režiju. Premda su se prije same dodjele u Parizu organizirali protesti Pokreta za ženska prava protiv Polanskog, ali i same Akademije što je uopće uključila njegov film u konkurenciju za nagrade, film je u konačnici osvojio tri priznanja od kojih je sam Polanski dobio dva – za najbolji adaptirani scenarij i najbolju režiju.

Prikazivanja

  • uto. 13.10.2020. 20:00

Lokacija

Kazalište Lutaka Zadar

Sokolska 1, 23000 Zadar

Izvorni naslov
J'accuse
Režija
Roman Polanski
Scenarij
Robert Harris, Roman Polanski
Uloge
Jean Dujardin, Louis Garrel, Emmanuelle Seigner, Grégory Gadebois, Mathieu Amalric
Fotografija
Pawel Edelman
Produkcija
Légende Films, R.P. Productions, Gaumont
Distribucija
Discovery film