Galerije

Panel razgovor „Ratna trauma i kultura sjećanja na filmu“

U sklopu Tjedna austrijskog filma koji su zajedno suorganizirali Kino zona, Odjel za germanistiku Sveučilišta u Zadru i Austrijski kulturni forum u prostoru Polivalentne dvorane Providurove palače gledatelji su nakon završetka projekcije filma Endphase mogli prisustvovati panel razgovoru koji je moderirala doc. dr. sc. Helga Begonja s Odjela za germanistiku, a u kojem su sudjelovali sociolog izv. prof. dr. sc. Sven Marcelić s Odjela za sociologiju i filmolog doc. dr. sc. Mario Županović s Odjela za hispanistiku i iberske studije. 

Dokumentarni film Endphase redatelja Hans Hochstögera, inače poznatog austrijskog fotografa, o posljednjem masovnom nacističkom zločinu u Drugom svjetskom ratu, ubojstvu 228 Židova u austrijskom selu Hofamt Priel iznimno je bitan za suočavanje s gorom prošlošću. Moderatorica Begonja u uvodu je istaknula osjetljivost teme, posebice u našem kontekstu nedavne blizine nekoliko traumatičnih ratnih iskustava. Socilolog Marcelić, koji je živio nekoliko godina u Grazu naglasio je potrebu suočavanja s društveno traumatičnim temama, naglašavajući važnost dijaloga i otvorenu komunikaciju o svim temama, pa i onim koje imaju osobni, obiteljski ili nacionalno traumatični kontekst. Filmolog Županović je osim austrijskog primjera obrazložio još nekoliko primjera prešućene ili naknadno iskomunicirane traume koja uključuje i genocid nad Armencima i Mapucheima. Županović je također upozorio na uvijek prisutnu opasnost od zaborava, potiskivanja ili reinterpretacije traumatičnih epizoda iz povijesti. Marcelić i Županović složili su se u ocjeni važnosti progovaranja o traumatičnim temama da se izbjegnu i revizionističke i reakcionarne tendencije koje su definitivno prisutne u društvu kad je riječ o ideološkim podjelama. 

Austrijska lektorica na Sveučilištu i jedna od suorganizatorica Eveline Thalmann naglasila je promjenu u austrijskom društvu u posljednjem desetljeću po pitanju ratnih trauma i kulture sjećanja, u kojoj se Austrijanci sve više suočavaju s odgovornošću i prešućivanjem, a sve se manje prikazuju kao nevine žrtve nacističkog režima. Nekolicina gledateljica se hrabro odvažilo podijeliti i vlastite obiteljske traume proizašle iz političkih i ideoloških okolnosti koje su vladale na našem području u posljednjih stotinjak godina i koje govore o nemogućnosti jednodimenzionalnog pristupa kompleksnoj tematici traume. 

Foto: Krešimir Sorić