Galerije

Predstavljanje knjige 'Geography of Horror- Spaces, Hauntings and the American Imagination' u Kino Zoni

U srijedu smo u Maloj dvorani Kazališta lutaka Zadar predstavili knjigu Marka Lukića "Geography of Horror- Spaces, Hauntings and the American Imagination" u izdanju ugledne izdavačke kuće Palgrave Macmillan. Uz samog autora, inače profesora s Odjela za anglistiku Sveučilišta u Zadru, na predstavljanju je kao moderator i sugovornik sudjelovao i Tomislav Brlek, profesor s Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu. 


Knjiga "Geography of Horror – Spaces, Hauntings and the American Imagination" po riječima Tomislava Brleka predstavlja višeslojno čitanje iskustava zasnovanih na konceptima prostora- sagledanih isključivo u zapadnjačkom - odnosno američkom kontekstu. Obrazlažući uvodno svoju poziciju usustavljenu kroz teorije i principe humane geografije prostora Edwarda Soje i filozofiju Gastona Bachelarda, Lukić navodi kako je knjiga plod njegovog akademskog i znanstvenog interesa i istraživanja kojim se bavi već više od desetljeća. 


Moderator Brlek i sam autor su publiku na zanimljiv način proveli kroz četiri poglavlja knjige započevši priču u ranom 19. st. i stvaranju američkog horora u književnosti i navodeći specifičnosti američkog koncepta poimanja prostora. Predstavljanje svakog poglavlja pratila je i projekcija kratkog video materijala iz filmova koji pokazno ukazuju na navedene teorije u rasponu od Eggersovog "The Witch", Kubrickovog "The Shining" do Lynchevog "Twin Peaksa".
Kino zona se u i ovakvom drugačijem formatu pokazala kao referentna točka za predstavljanje i afirmaciju svekolike filmske kulture. 


Foto: Krešimir Sorić