Galerije

Projekcija filma ''Da li ste vidjeli ovu ženu?" i moderirani razgovor Ksenija Marinković/ Mario Županović

Kino zona je u suradnji s produkcijskom kućom Dinaridi organizirala projekciju srpsko-hrvatske koprodukcije, filma ''Da li ste videli ovu ženu'' i tematski razgovor s gošćom - Ksenijom Marinković koja je u filmu utjelovila tri žene istog imena, ali drugačijih sudbina. 

Režijski prvijenac dua Dušan Zorić i Matija Glušćević zanimljiv je jer obojica supotpisuju i scenarij za film koji pokušava nesvakidašnjom dramskom strategijom iznenaditi gledatelje. Ta strategija suštinski je vezana uz činjenicu da Ksenija Marinković igra tri žene istog imena – Draginja - no sasvim drugačijeg habitusa; prva je depresivna sredovječna prodavačica usisivača, druga frustrirana medicinska sestra koja se želi pokazati rodbini i kao majka (kradući bebu iz rodilišta) i kao supruga (unajmi muškarca da joj glumi muža), dok je treća mentalno nestabilna Draginja koja u svojim kasnim pedesetima živi s roditeljima, a povremeno kopa po kontejnerima, trči gola Beogradom i draga nepoznate ljude. Sva ova scenaristička bujica u filmu je ipak minimalistički ogoljena isključivom fizisom i izvedbom Ksenije Marinković koja je u tripartitnom twisteru odigrala iznimnu i hrabru ulogu. 

O svemu tome nakon projekcije filma u Velikoj dvorani Kazališta lutaka popričali su Ksenija Marinković i Mario Županović, te publika koja je svojim sudjelovanjem učinila format Q & A zanimljivim. Marinković se pokazala kao poprilično skromna i usredotočena profesionalka, odgovarajući na pitanja minimalistički, ali precizno i bez dodatne pompe koju bi neki drugi akter vjerojatno okretao neprestano u svom smjeru. Čak i kada se razgovor odveo u sferu „teških“ scena poput one u kojoj nakon tripa u diskoteci prva Draginja obavlja naglu probavu u gaćice ili kada treća Draginja trči gola po Beogradu usred dana, Marinković nije u tome vidjela ništa izvan svoje dugogodišnje predanosti glumačkom i izvođačkom zanatu. Županović je istaknuo kako kazališno iskustvo, posebice ono u kojem dodir, gesta, blizina tijela ispunjavaju filmski srednji i krupni kadar se pokazuju kao forte filma koji donosi fragmentirani pogled na tri dijelom nepovezane priče o životu u Beogradu u suvremenom kontekstu. Marinković je dodala kako je metodom manje je više dijelom i pomogla svojim mladim redateljima da film ostane u ritmu neobičnog omnibusa koji je svojom estetikom i scenarijem definitivno osvježenje u regiji. Županović je naglasio performativnu snagu glumice u scenama u kojima dominira dodir, gesta, postura sredovječnog umornog tijela kao i bizarnu angažiranost koju polučuje film o nekoliko subaltern žena koje samo narativ označava da postoje ili da su postojale, makar i fikcijski. 

Publika se uključila u razgovor s pitanjem oko feminističke simbolike i naturalizma prikaza tri sredovječne žene i hrabrosti koja je potrebna za igranje istih, na koje je Marinković odgovorila skromno: „A što drugo?“. Zanimljivo je kako je dio publike kroz pitanja problematizirao logičnost i dramaturšku povezanost dijelova omnibusa u svrhu pronalaska nekakvog odgovora koji je zadovoljio očekivanja svrsishodnosti filmske fabule. Nakon Filmskog festivala u Veneciji i grand prixa na Festivalu autorskog filma u Beogradu film Da li ste videli ovu ženu je u Zadru nastavio niz projekcija i razgovora koji promoviraju domaći film. 

photo Krešimir Sorić