Galerije

Projekcija filma "Sigurno mjesto" i moderirani razgovor Goran Marković/ Mario Županović/ Ivica Perinović

U dupkom popunjenom Kazalištu lutaka Zadar ugostili smo u srijedu 9. 11. 2022. hrvatski film "Sigurno mjesto" redatelja Juraja Lerotića. Bila je to dosad najposjećenija projekcija otkad postoji nezavisna kinoteka Kino Zona što najbolje svjedoči o važnosti i vrijednosti filma koji na hrabar i neposredan način progovara o tabuiziranoj temi suicida u obitelji i nošenju iste s neminovnošću tog čina. 


Naš gost u suptilnom i nikad empatičnijem gostovanju kroz Q&A bio je glavni glumac Goran Marković koji je utjelovio ulogu suicidalnog brata. Kako je Marković i osobno povezan s obitelji Lerotić tako je i njegova uloga, ali i cijeli kontekst razgovora zadobio iznimno povjerljivu, humano-egzistencijalističku atmosferu u kojoj je otkrio načine na koje se zajedno s redateljem pripremao za jednu od svojih dosad najboljih i najdojmljivijih uloga. 


Iznimno emocionalna atmosfera tijekom projekcije filma prenijela se i na razgovor s publikom koja se inkluzivno unijela u priču o vrijednosti filma, tabu temama, nemoći okoline kao i o bravuroznom minimalizmu kojim je Marković ulogom Damira dao antologijski značaj.
Nakon niza nagrada na europskim festivalima Sigurno mjesto se u Zadru pokazao kao jedan od najboljih hrvatskih filmova ikad, onaj koji se pamti i koji ostavlja duboku ranu i dubok pečat. 


Hvala Goranu Markoviću na gostovanju i promociji filma i publici na dolasku i aktivnom sudjelovanju u razgovoru. 


Foto: Krešimir Sorić