Galerije

Projekcija obljetničkog filma ''Blade Runner'' + moderirani razgovor

Povodom 40 godina od premijernog prikazivanja Kino zona je u petak 25. 2. 2022. u prostoru Kazališta lutaka prikazala film ''Blade Runner – The Final Cut'' redatelja Ridleya Scotta- svojevrsnu završnu verziju kultnog klasika Blade Runner iz 1982. 


Nakon projekcije upriličena je tribina i razgovor o cijelom nizu fenomena i motiva koji se veže uz film u kojoj su sudjelovali komparatist i filmolog Tomislav Brlek s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, anglist i amerikanist Marko Lukić sa Sveučilišta u Zadru, filmolog Mario Županović sa Sveučilišta u Zadru i filmski kritičar Ivica Perinović. 


Razgovor je otvoren propitivanjem pozicije i važnosti Philipa K. Dicka, autora romana Do Androids Dream of Electric Sheep? iz 1968. po kojem je film djelomično i baziran, da bi se nastavio s cijelim nizom tema poput cyberpunk estetike, zadobivanja kultnog statusa, slojevitosti Scottove estetike, epigonima i nastavljačima.
Kako je Blade Runner , iako akademski i kulturološki iznimno obrađen i analiziran film još uvijek potentan za debatu po čitavom nizu pitanja, svjedoči činjenica kako je predviđenih pola sata razgovora bilo premalo za upoznavanje fenomenologije vezane uz ovaj kultni naslov. 


Foto: Aleksandar Bonačić