Novosti

A Oskara dobiva...?

26.04.2021.

Noćas je održana i toliko iščekivana 93. dodjela najpoznatije filmske nagrade Oskar, a nas je osobito razveselilo među nagrađenima vidjeti ''Minari'', ''Još jednu rundu'' i ''Djevojku koja obećava'', filmove koje ste mogli pogledati u sklopu našeg programa, ali i neke naslove koje ćemo vam tek prikazati. O kojima to konkretnim filmovima govorimo, za sad vam nećemo otkriti, no vjerujte kako smo i sami uzbuđeni i ponosni što će se naći na našem repertoaru. Što se tiče samih nagrada, ponovno se ispisala povijest i to prvenstveno zahvaljujući ženama.

Naime, Chloé Zhao (''Zemlja nomada'') je postala tek druga žena u 93 godine dugoj povijesti ove nagrade koja je osvojila zlatni kipić za najbolju režiju što je za rukom do sad pošlo tek Kathryn Bigelow. Drugu stranicu povijesti najslavnije, a po mnogima i najrazvikanije nagrade, ispisala je fantastična Yuh-Jung Youn koja nas je oduševila ulogom neobične bake u filmu ''Minari'' i tako postala prva južnokorejska glumica/glumac koja je osvojila ovo priznanje. Na kraju, spomenut ćemo i uvijek briljantnu Frances McDormand koja je za ulogu Fren u ''Zemlji nomada'' osvojila treći Oskar za najbolju žensku ulogu čime se približila do sad nedodirljivoj Katharine Hepburn koja je u svojoj bogatoj karijeri zavrijedila čak 4 kipića. 

Što se pak tiče iznenađenja, njih očekivano i nije bilo suviše, ali nas veseli kako je jedno od njih priredio neuništivi Anthony Hopkins (''Father'') koji je zahvaljujući maestralno odglumljenoj kompleksnoj ulozi dementnog starca opravdano pobijedio favoriziranog i nažalost prerano preminulog Chadwicka Bosemana. Susjedi iz BiH unatoč nekim predviđanjima ipak nisu uspjeli doći do drugog kipića u kategoriji najboljeg stranog filma sa svojom potresnom dramom ''Quo Vadis, Aida?'', a za to je zaslužan Thomas Vinterberg koji je nagradu za komičnu dramu ''Još jedna runda'' u dirljivom govoru posvetio svojoj tragično preminuloj kćeri. To bi ukratko bili najznačajniji trenuci sa same dodjele, a kompletan popis pobjednika možete pronaći na službenoj stranici Akademije.

Popis nagrađenih i nominiranih filmova