Novosti

BAFTA: ''Zemlja nomada'' osvojila najviše nagrada, među pobjednicima i ''Još jedna runda''

BAFTA: ''Zemlja nomada'' osvojila najviše nagrada, među pobjednicima i ''Još jedna runda''

12.04.2021.

Ovog vikenda su na radost brojnih filmofila konačno dodijeljene i nagrade 'Britanske Filmske Akademije', popularne BAFTA-e, a premda ih nije bilo suviše, dogodila su se i neka iznenađenja.

Dva tjedna prije dodjele najpoznatije filmske nagrade, svima znanog Oskara, svoje laureate su proglasili i članovi britanske 'Akademije'. Pandemijska vremena su uvelike poremetila raspored brojnih dodjela nagrada i uskratile nas za još jednu raskošnu manifestaciju, no to se već nekako pretvorilo u normalnu stvar koju ćemo do svršetka ove globalne noćne more morati svi zajedno pretrpjeti. Inače cjelovečernji program dodjele, ove godine je razdvojen na dva dana pa su tako u subotu prvo podijeljene nagrade koje kolokvijalno nazivamo 'tehničke', dok su one, svima zanimljivije ostavljene za nedjelju. Najviše razloga za sreću imala je tako fantastična indie autorica Chloé Zhao čija je ''Zemlja nomada'' pomela konkurenciju i doma odnijela priznanja za najbolji film, najbolju redateljicu, najbolju glumicu (Frances McDormand) i najbolju kameru (Joshua James Richards).  

U konkurenciji najboljeg britanskog filma trijumfirala je komična triler drama ''Djevojka koja obećava'' koju ste mogli nedavno pogledati u Kino Zoni, a valja naglasiti kako je redateljica Emerald Fennell za isti film doma odnijela i nagradu za najbolji originalni scenarij. Najboljim glumcem je proglašen veteran Anthony Hopkins za fantastično odglumljenu ulogu u drami ''Otac'', dok je redatelj filma Florian Zeller s koscenaristom Christopherom Hamptonom podijelio nagradu za najbolji adaptirani scenarij. 

Najboljom sporednom glumicom je proglašena Yuh-Jung Youn za ulogu neobične bake u hvaljenoj drami ''Minari'' (uskoro na programu Kino Zone''), a najboljim sporednim glumcem Daniel Kaluuya za lidera 'Crnih pantera' Freda Hamptona u biografskoj drami ''Juda i crni mesija''. Premda je jedan od istaknutijih kandidata za najbolji film izvan engleskog govornog područja bila potresna drama Jasmile Žbanić ''Quo Vadis, Aida?''', nagradu je u konačnici ipak osvojila Vinterbergova komična drama ''Još jedna runda'' za koju ste prošli mjesec tražili ulaznicu više i koju ćemo u nadolazećim mjesecima svakako reprizirati. 

Što se tiče ostalih priznanja, istaknut ćemo i to da je najboljim dokumentarcem proglašena topla priča ''Moj učitelj, hobotnica'', dok je najboljim animiranim filmom proglašen favorizirani 'Pixarov' hit ''Duša'' koji je osvojio i nagradu za najbolju glazbu. Najboljim britanskim debitantskim filmom proglašen je horor ''Njegova kuća'' Remija Weeksa.

Čestitke svim dobitnicima uz podsjetnik kako ćemo većinu nagrađenih filmova uskoro gledati, odnosno, reprizirati u Kino Zoni!