Novosti

Bogat filmski program povodom otvorenja Providurove palače!

Bogat filmski program povodom otvorenja Providurove palače!

22.04.2022.

Nakon višegodišnje obnove i restauracije, u srijedu 20. travnja svečano je otvorena novouređena Providurova palača, a u višednevnim programskim aktivnostima otvorenima za javnost ponosno sudjeluje i zadarska kinoteka Kino Zona koja se pobrinula za prikladni filmski program koji će se odvijati unutar nove polivalentne dvorane.

U subotu 23. travnja, u suradnji sa DA2 – Zagreb Design, Art & Architecture Film Festivalom na rasporedu je ekskluzivna projekcija dokumentarnog filma Matthewa Taylora ''Marcel Duchamp: Umjetnost mogućeg'' koji kazuje priču o jednom od najznačajnijih modernista Henri-Robert-Marcel Duchamp koji je otisnuo neizbrisivi autorski pečat i zajedno s Pablom Picassom i Henrijem Matisseom činio trojac umjetnika koji su pomogli definirati revolucionarni razvoj plastične umjetnosti u početnim desetljećima 20. stoljeća, odgovoran za značajan napredak u slikarstvu i kiparstvu. 


Srijedu 27. travnja obavezno rezervirajte za klasik legendarnog talijanskog redatelja Federica Fellinija i njegovu ''Probu orkestra''. Ovu snažnu, utjecajnu i još uvijek u mnogočemu aktualnu socijalno političku alegoriju, Fellini je snimio potkraj 70-ih, a kroz nadolazeće godine, film je stekao kultni status i izvršio veliki utjecaj na različite sfere kulture pa je tako sredinom 90-ih adaptiran u uspješnu operu, a imao je i nebrojene kazališne adaptacije uključujući i onu ZKM-a pod režijom Edvina Liverića iz 2018. 


Treće filmsko ostvarenje kojim slavimo otvaranje Providurove palače dokumentarni je film Andresa Veiela o njemačkom kiparu, umjetniku i preformeru, jednom od najutjecajnijih i najkontroverznijih umjetnika 20. stoljeća, Josephu Beuysu! 


Joseph Beuys ime je koje možda nije toliko zvučno izvan umjetničkih krugova, odnosno, prepoznatljivo običnom puku kao što su to primjerice Picasso ili Andy Warhol, no to ga ne čini manje utjecajnijim, značajnijim ili pak kontroverznijim od navedenih umjetnika 20. stoljeća. Zahvaljujući neuobičajenim skulpturama, crtežima, zvučnim i vizualnim instalacijama i raznim performansima iz 60-ih i 70-ih, Beuys je postao jedan od najistaknutijih pripadnika moderne umjetnosti čiji radovi krase najznačajnije svjetske muzeje. U svijet Beuysove umjetnosti uranjamo u četvrtak, 28. travnja. 


Bogati filmski program otvorenja palače zaključujemo u subotu 30. travnja s projekcijom hvaljene art drame, ''Pisma Paulu Morriseyu''. 


Priča je strukturirana kao niz celuloidnih pisama koja su s različitih dijelova svijeta poslana Paulu Morrisseyu, redatelju kultnih filmova ''Smeće'', ''Meso'' i ''Vrućina'' (među ostalima, naravno), suradniku slavnog Andya Warhola i agentu legendarnog rock sastava 'The Velvet Underground'. U dugometražnom debiju mladog španjolskog redatelja Armanda Rovire i Saide Benzal glavne uloge tumače Xavi Sáez, Almar G. Sato i María Fajula, a od svojeg premijernog prikazivanja do danas, film je osvojio niz festivalskih priznanja i nominacija. 


Sve projekcije odvijaju se u polivalentnoj dvorani Providurove palače s početkom od 20 sati, a besplatne ulaznice moguće je preuzeti na info pultu od četvrtka 21. travnja od 10 do 20 sati. Broj ulaznica je ograničen stoga osigurajte svoje mjesto na vrijeme!