Novosti

Dodjelom nagrada završen Motovun Film Festival

Dodjelom nagrada završen Motovun Film Festival

01.08.2022.

U subotu, 30. srpnja, dodjelom nagrada završio je Motovun Film Festival. Pobjednik festivala, dobitnik Propelera Motovuna, je film ''Ratni konj'' u režiji Riley Keough i Gine Gammell. Žiri Motovunskih kratkih nagradu je dodijelio animiranom uratku ''Prodavači leda'' Portugalca Joãoa Gonzaleza, a nagrada za najbolji hrvatski kratki film Corto Montonese dodijeljena je Lani Barić za ''Snjeguljicu''.

Nakon gotovo tjedan dana filmova, radionica i panela, motovunski trg još je jednom ugostio završnu proslavu na kojoj su proglašeni pobjednici i održana tradicionalna zdravica istarskom rakijom uz projekciju filma ''Divlji momci'' Thomasa Daneskova.

Dobitnik Propelera Motovuna jedinstveni je film ''Ratni konj'' u režiji Riley Keough i Gine Gammell koji prati živote mladih pripadnika plemena Lakota, u izvedbi naturščika. O nagradi je odlučio glavni žiri u sastavu Piotra Domalewskog, Gorana Dukića i prošlogodišnje dobitnice Propelera Motovuna – Ninje Thyberg. “Iskren i majstorski izrežiran film, od početka do kraja obilježen nevjerojatnim glumačkim izvedbama. Brutalan koliko i sladak te uvijek vjeran svojim protagonistima i njihovom svijetu,” riječi su žirija.

Nagrada žirija kritičara FIPRESCI pripala je filmu ''Sveti duh'' Cheme Garcíje Ibarre. Osvrnuvši se na težak zadatak odabira najboljeg ostvarenja u motovunskoj selekciji, članovi žirija Midhat Ajanović, Tim Lindemann i Marko Stojiljković jednoglasnu su odluku obrazložili riječima: "Ove godine imali smo sreće jer se jedan film posebno istaknuo svojom originalnošću, snažnim kontrastom između tople palete boja i naklonjenosti likovima s jedne strane te mračne priče s druge, između retro dizajna te jasnog i preciznog viđenja suvremenog svijeta, a naposljetku i po deadpan humoru kojim je tako raskošno začinjen."

Žiri Motovunskih kratkih nagradu je dodijelio animiranom uratku ''Prodavači leda'' Portugalca Joãoa Gonzaleza. “Ovaj nas je animirani film ostavio bez riječi i u suzama. Svojom slojevitošću zadire u brojne teme, od ljubavi i gubitka do globalne ekonomije i ekološke kataklizme. Sva ta važna pitanja obrađena su s nevjerojatnom suptilnošću i vještinom, dramaturški i stilski. Ovo poetično umjetničko djelo zaslužuje ući u stalni postav svakog muzeja suvremene umjetnosti,” obrazložili su među ostalim članovi žirija Jing Hasse, Mo Harawe i Andrej Korovljev. Posebno priznanje otišlo je filmu ''Ukrotiteljica'' Alcibiadea Cohena, dok je nagrada za najbolji hrvatski kratki film Corto Montonese dodijeljena Lani Barić za ''Snjeguljicu''.

Podsjetimo, Motovun Film Festival 2021. godine uveo je novo priznanje Corto Montonese rezervirano za domaće autore, s ciljem dodatne promocije hrvatskih autorskih snaga. 

Izvor: HAVC