Novosti

FESTIVALI: Strastveni filmofil, svjetionik, arena, kino i brdo filmova

FESTIVALI: Strastveni filmofil, svjetionik, arena, kino i brdo filmova

19.01.2021.

Sve dok se ovo 'novo normalno' ne vrati u ono dobro staro, organizatori filmskih festivala diljem globusa pokušavaju pronaći inovativne ili bolje rečeno, kul načine kako filmofile približiti svojem programu i prirediti im nezaboravna iskustva.

Čelnim ljudima poznatog 'Göteborg Film Festivala' tako je na pamet pala jedna fantastična ideja u kojoj će nažalost moći uživati tek jedna sretnica ili sretnik. Naime, sve do nedavno, putem linka na njihovoj službenoj web stranici mogli ste poslati prijavu i baš vi postati ta jedna osoba koja će punih tjedan moći sama na svjetioniku smještenom na otočiću Pater Noster u Sjevernom moru uživati u njihovoj filmskoj selekciji.  

Za neke to vjerojatno zvuči poprilično zastrašujuće, osobito onima koji su gledali Eggersov psihološki horor ''Svjetionik'', no ipak vjerujemo kako će se to umjesto noćne more pretvoriti u jedno nezaboravno filmofilsko iskustvo. Naravno, sretnik ili sretnica koji budu izvučeni, izuzev samog gledanja filmova za zadatak će imati i svakodnevno vođenje video dnevnika u kojem će svima zainteresiranima moći slikovito dočarati svoje iskustvo.  

No, organizatori spomenutog festivala nisu se zadržali samo na toj ideji. Štoviše, naziv njihove ovogodišnje festivalske kampanje jest 'Izolirano kino', a izuzev gore spomenutog iskustva posebne projekcije namijenjene tek jednom strastvenom gledatelju bit će održane i u 'Scandinavium' areni, odnosno, 'Draken cinema' kinu. Koliko god to sve lijepo i kul zvučalo, mi ipak očekujemo završetak ove pandemijske kuge i masovna festivalska okupljanja jer tome festivali naposljetku i služe, druženju i hrpi vrhunskih filmova.