Novosti

FILMSKA PREPORUKA: Američka utopija

FILMSKA PREPORUKA: Američka utopija

21.01.2021.

U iščekivanju onog 'starog normalnog', sa sjetom se prisjećamo velikih okupljanja, socijalne interakcije i živahnih festivalskih zbivanja. Jučerašnje gledanje sterilne, distopijski sablasno prazne inauguracije novog američkog predsjednika na TV-u učinilo se kao dobra prilika da vam skrenemo pažnju na fantastični koncertni film ''Američka utopija'' (2020.) ingenioznog glazbenog umjetnika Davida Byrnea u režiji slavnog Spikea Leea. Kakve sad veze imaju inauguracije i koncertni filmovi, pitate se? U ovom slučaju, možda i nisu direktno povezani, ali slušanje Bidenovih predsjedničkih obećanja i Byrneov pjesnički osvrt na pravo stanje u S.A.D.-u i generalno društvu u kojem živimo, savršeno su se poklopili.

David Byrne, za one koji ne znaju, lider nekadašnjeg revolucionarnog novovalnog benda 'Talking Heads', već desetljećima uspješno gradi iznimnu glazbenu karijeru gdje kroz moćno napisane stihove i skladbe daje svoj osobni pogled na nebrojena društveno-politička pitanja, neprekidnom pronalaženju samog sebe u generički kreiranim zajednicama, ali i sve sitnice koje život znače. Oni sretnici koji su u sklopu promocije njegova posljednjeg studijskog albuma ''Američka utopija'' svjedočili Byrneovom nastupu 2018. na 'InMusic' festivalu održanom na zagrebačkom Jarunu, mogli su se i sami uvjeriti kako je taj čovjek i nakon gotovo četiri desetljeća djelovanja i dalje bez ikakve dileme vrlo značajna figura u svijetu glazbe.

Spike Lee je sa svojom tehničkom ekipom savršeno dokumentirao nastup Byrnea i njegove fantastične glazbene trupe na nezaboravnom koncertnom spektaklu održanom u Broadwayu 2019. i sad je prava prilika da ga pogledate. Vrhunski koreografiran nastup u kojem Byrne, premda na pragu sedmog desetljeća života i dalje izuzetno vitalno i bosonogo poput zaigranog dječaka skakuće sa svojom internacionalnom vojskom glazbenika po pozornici i pritom poput slavuja na oduševljenje brojne publike prosipa svoje snažne i misaone tekstove, čini gledanje koncertnog dokumentarca ''Američku utopiju'' jednim uistinu iznimnim iskustvom. 

Između savršenih izvedbi pjesama s istoimenog albuma poput zarazne 'Everybody's Coming to My House' ili 'Every Day is a Miracle' preko mantričkih hitova 'Lazy' i 'Blind', odnosno, starih numera 'Talking Headsa' kao što su 'This Must Be the Place', 'Road to Nowhere' ili 'Burning Down the House' pa sve do vesele dadaističke pjesme 'I Zimbra' Huga Balla i prosvjedne 'Hell You Talmbout' popularne pjevačice i glumice Janelle Monáe s kojom odaje počast brojnim nedužnim Afroamerikancima ubijenima od strane policije, Byrne učestalo komunicira s publikom, prepričava brojne anegdote i događaje koji su ga potaknuli na stvaranje tih i drugih, na koncertu izvedenih pjesama.

Bili vi ljubitelji Byrneove glazbe ili ne, ''Američka utopija'' je film koji zaslužuje vašu pažnju jer će vas bez ikakve sumnje razveseliti, raspametiti, a na kraju krajeva možda čak i rasplesati. 

Piše: Ivica Perinović