Novosti

FILMSKA PREPORUKA: Buladó

FILMSKA PREPORUKA: Buladó

05.02.2021.

Za ovaj vikend pronašli smo vam jednu uistinu predivnu filmsku priču koja pršti emocijama, spiritualizmom i čistom egzotikom i koja nam stiže s dalekog, takoreći magičnog otoka Curaçao.

Radnja filma ''Buladó'' prati jedanaestogodišnju djevojčicu Kenzu koja laganim ulaskom u pubertet sve češće upada u sukobe s ocem Ouiraom, policajcem koji se pokušava istrgnuti iz okova tragične prošlosti i omogućiti im lagodniji život. U tome ga priječi njegov otac Weljo, ekscentrični starac koji kroz kojekakve šamanske rituale djevojčici otkriva daleku prošlost njihovih predaka pritom se oštro obrušujući na kolonijalističko kapitalističku mašineriju koja svaki kutak tog prirodnog raja, uključujući i njihovo imanje, želi dodatno eksploatirati. Premda je Kenza ostala bez majke još prilikom njezina rođenja, sve više joj nedostaje i počinje osjećati duhovnu povezanost s njom, a istovremeno postaje i sve odlučnija u pronalasku vlastitog puta u svijet odraslih...  

Jeste li ikad do sad imali priliku pogledati neki film čija je radnja smještena na Nizozemske Antile iliti točnije, otok Curaçao, mjesto gdje glavni protagonisti kroz dijaloge čas izmjenjuju nizozemski, čas papiament (mješavina španjolskog, portugalskog, nizozemskog i engleskog) jezik? Niste? Nismo niti mi. Priča je ovo koja zalazi na dobro poznat teren obiteljske drame gdje promatramo sukob tradicionalizma i progresa, mistike i realnosti, folklora i modernog ustroja. U vrtlogu tog sukoba centralni lik je Kenza, djevojčica koju vršnjaci posprdno maltretiraju zbog oca policajca i 'ćaknutog' djeda, djevojčica koja prolazi kroz uvijek tešku fazu tjelesne i duhovne transformacije.

Njezin djed Weljo odavno se isključio iz društva onih koji su njihove pretke na otok doveli kao roblje, društva (a i vlastitog sina) koje ga želi zatvoriti u četiri zida ili kako bi on sam rekao, betonski grob, dok on samo želi ovaj život napustiti na tradicionalan način i pridružiti se svijetu duhova. Kenza, premda tek djevojčica, sve više se poistovjećuje s djedom, udaljava od oca Ouira koji na kraju i sam shvaća kako su obitelj i njihova sreća značajniji od strogo nametnutih društvenih okova i artificijelnog progresa, i kako prošlost, koliko god teška bila ne treba zaboraviti već prigrliti i nastaviti dalje živjeti. 

Režiju i scenarij (potpomognut koscenaristicom Esther Duysker) filma potpisuje talentirani Eché Janga koji radnjom vješto balansira između spiritualističkog i svijeta realnosti. Prekrasno snimljen s nadahnutim glumačkim izvedbama (Tiara Richards, Felix de Rooy i Everon Jackson Hooi) i dirljivim svršetkom, ''Buladó'' se pokazao logičnom izborom za nizozemskog kandidata predstojećih Oskara, a hoće li se naći u društvu odabranih, nije niti bitno, jer iskustvo gledanja ovakvog filma je već samo po sebi najveća nagrada. 

Piše: Ivica Perinović