Novosti

FILMSKA PREPORUKA: Hejter

FILMSKA PREPORUKA: Hejter

18.01.2021.

Jedan od najposjećenijih i svakako najbolje prihvaćenih naslova iz ljetnog programa Kino Zone bio je među ostalima i izvanredni poljski film ''Corpus Christi'' koji se zahvaljujući intrigantnoj priči, fantastičnoj glumi Bartosza Bielenie i suverenoj režiji Jana Komase s lakoćom prometnuo u jedno od najboljih ostvarenja godine. U međuvremenu, izuzetno produktivni autor filma, Jan Komasa, nije mirovao već nas je počastio novom filmskom poslasticom i svojevrsnim nastavkom svojeg prvog hita iz 2011. ''Soba za samoubojice''.

U filmu ''Hejter'', glavni protagonist je Tomasz (tumači ga uznemirujuće dobro Maciej Musialowski), momak koji je stigao iz malog kraja kako bi studirao pravo u Varšavi, no kojeg već na prvoj godini izbace s fakulteta zbog plagiranja jedne studije. Njegovo studiranje uvelike financiraju obiteljski prijatelji, imućni liberalistički, ali ujedno i snobovski bračni par Krasucka, često gost na imanju Tomaszovih roditelja. Željan klasnog uspona, ali još više i susreta s kćerkom Krasuckovih, tihom patnjom imena Gabi (jako dobra Vanessa Aleksander), Tomasz se zahvaljujući svojoj upornosti pozove kod na večeru u njihov stan. Tom prilikom im prešuti izbacivanje s fakulteta, a kad kroz podrugljivo i suptilno podbadanje Krasuckovih osjeti njihov blagi prijezir, Tomasz namjerno ostavi skriven mobitel kako bi nakon odlaska mogao saslušati što misle o njemu.

Razočaran njihovim, a osobito Gabinim stavom, Tomasz je odlučan poduzeti nešto značajno kako bi ga Krasucki priznali. Spletom okolnosti, to je zaposlenje u PR agenciji nemilosrdne Beate Santorske koja je svoje osoblje oštrim mobingom specijalizirala za plasiranje lažnih 'onlajn' vijesti o konkurenciji njezinih klijenata i tako ih uništila. Tomasz se u toj prljavoj priči snađe kao riba u vodi, a uvidjevši njegov opaki potencijal, Beata ga uposli da uništi karijeru liberalnog kandidata na predstojećim gradonačelničkim izborima, Pawela Rudnickog. Tomasz ubrzo ustanovi kako je Rudnicki dobar prijatelj obitelji Krasucki što ga dodatno motivira u njegovom rušilačkom pohodu. No, kad se u cijelu priču uvuče njegova emocionalna nestabilnost, stvari se izmaknu kontroli...   

Amerikanizirani izrazi 'fejk njuz', 'mobing' i 'hejter' posljednjih godina nam se već pomalo ukorjenjuju u svakodnevni rječnik, a Komasa nam u svojoj triler drami slikovito i upečatljivo dočarava koliko su te riječi, a da ne kažemo djela, opasni po društvo. Jedna netočno objavljena informacija (namjerno ili ne) s lakoćom može uništiti nečiji život, a kad ih na svoj bolestan način započnu koristiti i tumačiti psihički i emocionalne nestabilne osobe, posljedice mogu biti i kobne. 

Komasin glavni protagonist Tomasz je svojevrsna moderna interpretacija sociopata na tragu De Nirovog Travisa Bicklea (''Taksist'') ili Baleovog Patricka Batemana (''Američki psiho''), no on se ne služi oružjem poput navedenih kako bi ispunio svoj cilj, već to čini putem plasiranja lažnih vijesti na Facebooku i sl. društvenim mrežama. U vremenima gdje je 'digitalno pero' moćnije od mača, žrtva lako može postati bilo tko od nas, a ako je takva prljava igra pomno isplanirana, krivac će se s lakoćom izbjeći kaznu. Zastrašujuće, zar ne?

Stilski, Komasa je napravio jedan ogroman autorski korak ka Holivudu i ne bi nas iznenadila vijest ako uskoro dobije neku nemoralnu ponudu američkih producenata o 'rimejku' ovog filma ili snimanju sličnog, pogotovo ne nakon osvajanja nagrade za najbolji strani film na prestižnom 'Tribecca' festivalu. Gledajući cjelovitu kvalitetu ''Hejtera'', riječ je o efektnoj triler drami s dobro izbalansiranom moralističkom porukom, uvjerljivim glumačkim izvedbama i pričom kakva je itekako aktualna (Internet nasilje, plasiranje lažnih vijesti, društveno politička globalna previranja i klasna borba). Svakako pogledati! 

Piše: Ivica Perinović