Novosti

FILMSKA PREPORUKA: Peć

14.05.2021.

Iduće srijede nastavljamo filmsko druženje u Kino Zoni uz angažirani dokumentarac ''Izbačeni'' nakon čije projekcije ćemo upriličiti i zanimljiv razgovor sa stručnjacima, a do tad za vas imamo jednu vikend preporuku koja nam stiže iz daleke Australije.

Australska kinematografija globalno je prepoznata po surovim pričama, kako onih iz prošlosti, tako i današnjosti, a posebno su upečatljivi njihovi 'westerni' koji se uz nerijetko trivijalnu radnju dotiču i nekih poprilično ozbiljnijih tema (rasizam, spolna diskriminacija, društvena nejednakost i sl.) likova i zaboravljenih događaja. Sad već bogatu tradiciju takvih filmova, ''Uvjeti predaje'', ''Slavuj'', ''Slatka zemlja'' i ''Istinita priča o Nedu Kellyu'' (imali ste ga priliku pogledati u sklopu programa našeg kina) neki su od recentnijih primjera, nastavlja i prošlogodišnja ''Peć''.

Radnja filma prati mladog Afganistanca Hanifa (tumači ga Ahmed Malek) koji je poput mnogih svojih sunarodnjaka, ali i brojnih Indijaca i Iranaca koncem 19. stoljeća prinuđen na ugovor s 'Britanskom krunom' koja ih je potom slala u Australiju kako bi sa svojim devama i aboridžinskim vodičima na nesnosnim vrućinama i surovoj prirodi prevozili teret za kojekakve britanske i ine kompanije. Shvativši kako se uz skromnu nadnicu neće pretjerano obogatiti niti vratiti 'kući pjevajući', on s indijskim kolegom Junadahom (Kaushik Das) i Aboridžinom Woorakom (Baykali Ganambarr) krene u 'privatne vode', no na tom putu im se prepriječi netrpeljivost bijelaca koja u konačnici rezultira tragičnim događajem. Hanif se nakon tog nemilog događaja razdvoji od Wooraka koji se vraća u svoje pleme te ubrzo naleti na prizore masakra i ranjenog odmetnika Mala (David Wenham) koji obeća s njim podijeliti svoj plijen od pljačke zlata ako ga ovaj kroz njemu nepoznat teren odvede do osobe koja će u svojoj ilegalnoj peći rastopiti zlatne poluge. Naivni, a pomalo i pohlepni Hanif povjeruje Malu neznajući kako zlato nije bogatstvo za kojim zapravo žudi…  

Talentirani mladi redatelj Roderick MacKay odlučio se nakon par dobro prihvaćenih kratkih filmova okušati i u dugometražnim vodama s pričom koja progovara o ljudima koji su itekako zaslužni za prosperitet Australije premda su poput Kineza, Iraca ili Afrikanaca u S.A.D.-u bili isključivo tretirani kao 'potrošna roba' koje su se bijelci olako rješavali. Takav nezavidan 'tretman' na svojoj koži je osjetio i mladi Hanif koji žudi za svojim rodnim krajem i kako je njegov jedan kolega rekao ''nebom na kojem zvijezde drugačije svijetle''. S druge pak strane, ponos mu ne dozvoljava da se doma vrati praznih ruku pa svoj boravak u toj surovoj zemlji (naslov filma ''Peć'' simbolizira i samu Australiju) želi iskoristiti kako bi zaradio pokoji zlatnik, a kad mu se ukaže nemoralna ponuda i to od strane bijelca (odlično odglumljena rola međunarodno poznatog i priznatog australskog glumca Davida Wenhama), on se nađe na moralnoj prekretnici.

Zanimljiva priča s nerijetko brutalnim prizorima karakterističnim za australske westerne, kvalitetna gluma, režija i snažna poruka o pripadnosti, jednakostima i nasljeđu, čine MacKayevu ''Peć'' jednim pravim malim otkrićem, a do istog zaključka su došli i selektori filmskog festivala u Veneciji koji su ga prošle godine uvrstili među kandidate za nagradu. 

Piše: Ivica Perinović