Novosti

FILMSKA PREPORUKA: U potrazi za sutrašnjicom

FILMSKA PREPORUKA: U potrazi za sutrašnjicom

27.03.2022.

Pripadnici ste generacija koje su 80-ih i 90-ih redovno 'hodočastile' lokalnim videotekama, a bilo ih je na pretek, uzbuđeno prekopavali pretrpane police i pasli oči na bombastičnim omotima VHS-ova, a kasnije i DVD-a i tražili nešto posebno i ludo, nešto baš za vas? Posebno bi zastali na redovima sa znanstveno-fantastičnim naslovima i tražili neko skriveno blago na tragu ''Pobješnjelog Maxa'' ili ''Aliena''? E onda imamo za vas jednu pravu, tvrdokornu filmofilsku preporuku!

Ime Davida A. Weinera mnogima zasigurno neće zvučati suviše poznato, no ovaj svestrani čovjek se kroz 90-e nerijetko našao u ulozi asistenta redatelja ili produkcije na setovima nekolicine opskurnih hororaca i komedija, ali i onima redateljskih velikana poput Roberta Altmana. Paralelno je gradio respektabilnu karijeru novinara i urednika nebrojenih specijaliziranih časopisa, blogova i internet portala, no u duši je vapio za iskorakom u autorske vode i stvaranjem ultimativnih filmofilskih dokumentaraca posvećenim omiljenim mu žanrovima horora i znanstvene fantastike. 


Stečena poznanstva i prijateljstva unutar krugova filmske industrije i 'crowdfunding' kampanja putem Kickstartera, a kasnije i Indiegoga osigurala su mu sredstva i ekskluzivan materijal za snimanjem savršene posvete horor filmu 80-ih u vidu dokumentarca ''U potrazi za tamom'' (2019.). Ta četiri i pol satna kronika o najznačajnijim žanrovskim predstavnicima, figurama i trendovima pobrala je hvalospjeve kritike i fanova horora kao i onih koji će to tek postati, a koliko tu postoji neispričanih priča i zanimljivosti kazuje i činjenica kako se na njegov jednako dugi nastavak nije trebalo suviše čekati (op.a izašao je na webu 2020.), odnosno, da je u pripremi već i treći. 


Ovom prilikom ću vam pozornost ipak skrenuti na njegovu predanu posvetu žanru znanstvene fantastike, tj. nekima od najzvučnijih i najznačajnijih predstavnika 80-ih, ali i određenih kultnih naslova na koje svakako valja obratiti pozornost. Kako je to već učinio i sa spomenutim dokumentarcima ''U potrazi za tamom'', David A. Weiner i ovdje materijalu pristupa na jednak način kronološki se godinu po godinu osvrćući na filmove koji su obilježili filmsku povijest ne zaboravivši usput naglasiti značaj i utjecaj uspjeha Lucasovih ''Ratova zvijezda'' ili Spielbergovog ''E.T.-a'' koji su popularizirali taj često zanemaren žanr i njegov ogroman financijski potencijal.
Govori se tu i o nebrojenih angažiranim temama poput hladnoratovske paranoje i apokaliptičnim posljedicama potencijalnog nuklearnog rata (zvuči u posljednje vrijeme poprilično aktualno, zar ne?) kroz nepravedno zaboravljene naslove poput ''The Day After'' ili ''Threads''. Nije zaobiđen niti fenomen famozne 1982. koja je po mnogima možda i najznačajnija godina u filmskoj povijesti što se tiče žanra znanstvene fantastike jer znamo kako je iznjedrila klasike kao što su: ''Istrebljivač'', ''E.T''., ''Stvor'', ''Zvjezdane Staze: Khanov bijes'' i ''Tron''. 


Weiner dakako ne zaboravlja u raspravu o nekih stotinjak (!) naslova uključiti i brojne ključne figure dekade poput redatelja Paula Verhoevena, Joea Dantea, Petera Hyamsa, Ivana Reitmana, Shanea Blacka ili Johna Carpentera, odnosno glumica i glumaca Sean Young, Dee Wallace, Nancy Allen, Adrienne Barbeau, Clancya Browna, Petera Wellera, Willa Wheatona, Alexa Wintera, Vernona Wellsa ili Ronnya Coxa. 


Kazuje se štošta i o (r)evoluciji specijalnih efekata, stop animaciji, animatronici, šminki i masci, kultnom značaju kino promašaja ''Dine'' i ''Flasha Gordona'', ali i bezrezervnom utjecaju na nadolazeće generacije filmaša i stvaranje podžanrova i tema. Ovaj petosatni (da, dobro ste pročitali) testament filmovima na kojima smo odrastali i kojima se i dalje nerijetko vraćamo, razlog je za veselje svima onima koji uživaju u ovom najmaštovitijem žanru, ali i fantastična prilika mlađim generacijama za bolje upoznavanje s tom kreativnom dekadom. 


Spomenut ću još za kraj i kako je Weiner uz navedene filmove i pripremi za svoj treći nastavak dokumentaraca o hororima (nipošto ih nemojte propustiti) zaslužan i za produciranje slične posvete akcijskom žanru 80-ih kroz film ''U potrazi za posljednjim akcijskim junacima'' (2019.) redatelja Olivera Harpera. 


Piše: Ivica Perinović