Novosti

Hrvati trijumfirali na 28. Sarajevo Film Festivalu!

Hrvati trijumfirali na 28. Sarajevo Film Festivalu!

20.08.2022.

Sinoć je na svečanoj dodjeli nagrada u Sarajevu završilo 28. izdanje najvećeg regionalanog filmskog festivala. Počasno 'Srce Sarajeva' su tijekom tjedna zavrijedili briljantni danski glumac Mads Mikkelsen, njegov američki kolega Jessse Eisenberg, odnosno, redateljski velikani Ruben Ostlund i Paul Schrader. U žiriju CICAE našao se i voditelj naše kinoteke, Andrej Fric, a najviše razloga za slavlje su imali hrvatski filmaši predvođeni Jurjem Lerotićem čija je debitantska drama ''Sigurno mjesto'' nakon trostruko slavlja na festivalu u Locarnu i ovdje nastavila nizati izvanredne uspjehe.

Film ''Sigurno mjesto'' nastao je u produkciji Pipsera, režiju i scenarij potpisuje Juraj Lerotić koji je i glavni glumac, a uz njega glume Goran Marković te Snježana Sinovčić Šiškov dok je producentica filma Miljenka Čogelja. Žiri u sastavu: austrijski redatelj i scenarist Sebastian Meise, francuska redateljica, scenaristica producentica Lucile Hadžihalilović, hrvatska redateljica i scenaristica Antoneta Alamat Kusijanović, srpski glumac Milan Marić te izraelski producent Katriel Schory nagradio je Lerotićev film Srcem Sarajeva u kategoriji najboljeg igranog filma, a u obrazloženju njihove odluke stoji slijedeće: 'Likovi koji vam paraju srce. Priča koja je jednostavna koliko i složena. Uvlači nas od prvog kadra, ispunjava polako rastućim i neizbježnim očajem te nas ostavlja s osjećajem zbunjenosti. Sa stilskom preciznošću i besprijekornom režijom, ovaj film prikazuje društvo koje nema senzibilitet za tuđu bol.'

Uz nagradu za najbolji film, Lerotić je dobio i priznanje za najboljeg glumca portretirajući srdačnog i brižnog lika u dirljivoj i osobnoj ulozi brata.

Uz navedena prizanja, film ''Sigurno mjesto'' je osvojio i nagradu CICAE te onu portala Cineuropa.  

Srce Sarajeva za najbolju režiju osvojila je Maryina Er Gorbach za ratnu dramu ''Klondike'', Vicky Krieps proglašena je najboljom glumicom za portretiranje austrijske carice Elisabethe u biografskoj povijesnoj drami ''Korzet'', najbolji dugometražni dokumentarni film je ''Muzej Revolucije'' Srđana Keče, kratki dokumentarni ''Mi,...kompozicija'' Visara Jusufija, najboljim studentskim filmom proglašen je ''Nije zima za komarce'' redatelja Josipa Lukića i Klare Šovagović (ADU), a posebno priznanje žirija za kratkometražni dokumentarni film ''Babajanji'' autora Ante Zlatko Stolice i producenata Tibora Kesera i Vanje Jambrović (Restart).

Nagradu za ljudska prava dobio je dugometražni dokumentarni rad Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski, ''Veće od traume''. 

Piše: Ivica Perinović