Novosti

Hrvatski filmovi i filmaši na 77. Filmskom festivalu u Cannesu

Hrvatski filmovi i filmaši na 77. Filmskom festivalu u Cannesu

13.05.2024.

U utorak, 14. svibnja, službeno počinje 77. Filmski festival u Cannesu. Već drugog dana, 15. svibnja, na rasporedu je svjetska premijera manjinske koprodukcije ''Kad svane dan'' Rúnara Rúnarssona (Igor A. Nola, MP Filmska produkcija), koja otvara program Izvjestan pogled. U petak, 24. svibnja, svjetsku premijeru u službenoj konkurenciji imat će kratkometražni film ''Čovjek koji nije mogao šutjeti'' Nebojše Slijepčevića (Antitalent), a hrvatski filmaši sudjeluju i u industrijskim programima.

Film Nebojše SlijepčevićaČovjek koji nije mogao šutjeti, drugi je hrvatski film od osamostaljenja koji se na Filmskom festivalu u Cannesu prikazuje u glavnom natjecateljskom programu, odnosno u konkurenciji kratkometražnih filmova (Short Film Competition). Prije njega, jedini je bio Ciao mama Gorana Odvorčića (Propeler Film) 2009. godine. 

Radnja filma prati putnički vlak koji iz Beograda putuje za Bar. Vlak zaustavljaju naoružani pripadnici srpskih paravojnih snaga na maloj stanici u Štrpcima u Bosni i Hercegovini. Dobivši dojavu da u vlaku ima muslimanskih putnika, pronašli su njih 19 i pogubili ubrzo nakon što je vlak krenuo. Tome je svjedočilo oko 500 putnika, no nitko im se nije usudio suprotstaviti, osim jednog čovjeka: umirovljenog časnika Tome Buzova koji je putovao u posjet sinu.

Scenarij za film, osnovan na istinitom događaju, napisao je redatelj Nebojša Slijepčević. Uloge u filmu nose Goran Bogdan, Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko i Robert Ugrina.

Čovjek koji nije mogao šutjeti realiziran je pod okriljem kuće Antitalent, a producenti su Katarina Prpić i Danijel Pek. Koproducentice su Katya Trichkova (Contrast Films, Bugarska) i Noëlle Lévénez (Les Films Norfolk, Francuska), a koproducent je Boštjan Virc (Studio Virc, Slovenija). Film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Prodajni zastupnik filma je francuski Manifest. 

U službenom natjecanju kratkometražnog filma ove se godine natječe 11 naslova, a jedan od članova žirija kratkometražne konkurencije je i Vladimir Perišić čiji je dugometražni igrani film Lost Country, koji je realiziran u koprodukciji s Hrvatskom (Ankica Jurić Tilić, Kinorama), 2023. godine prikazan u sklopu paralelnog programa Tjedan kritike (Semaine de la Critique). 

Dugometražni igrani film islandskog redatelja i scenarista Rúnara Rúnarssona Kad svane dan u srijedu, 15. svibnja, otvorit će natjecateljski program Izvjestan pogled (Un Certain Regard) ovogodišnjeg, 77. Filmskog festivala u Cannesu. Kad svane dan priča je o Uni, mladoj studentici umjetnosti, koja od jednog zalaska sunca do drugog, susreće ljubavi, prijateljstvo, tugu i ljepotu. Film je realiziran u koprodukciji s MP Filmskom produkcijom, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Hrvatski koproducent je Igor A. Nola. Prodajni zastupnik filma je francuski The Party Film Sales. 

Izvor: HAVC