Novosti

IN MEMORIAM: Albert Uderzo

IN MEMORIAM: Albert Uderzo

25.03.2020.

U poplavi ružnih vijesti o vražjem virusu, potresima i vremenskim nepogodama, gotovo nezapaženo su prošle i one o smrti legendarnog autora i crtača svevremenskog stripa Asterix (među ostalima) Alberta Uderza (92). Ovim putem ćemo mu kroz kratki presjek karijere odati zasluženu počast i eventualno vas približiti nekim crticama iz života za koje prije možda niste čuli.

Alberto Aleandro Uderzo rođen je 1927. u regiji Fismes na sjeveroistoku Francuske kao četvrto dijete u obitelji talijanskih migranata Silvija i Irije. Ime je dobio u spomen na brata Alberta koji je umro od upale pluća u dobi od tek osam mjeseci, dok je srednje ime Aleandro nosio u spomen na svojeg djeda. Kako se rodio sa šest prstiju na svakoj ruci, maleni Alberto ih je često iznerviran porugama druge djece znao lomiti te su roditelji odlučili kako je najbolje da ih uklone kirurškim putem.

Već u ranom djetinjstvu je poput starijeg brata Bruna pokazao zavidan umjetnički talent, no nije uopće razmišljao o karijeri crtača ili slikara već klauna, a kasnije po uzoru na starijeg brata i avio inženjera. Kako je u međuvremenu došao u doticaj s određenim američkim stripovima i crtićima (Disneyevim, naravno) i posve novim okruženjem Pariza gdje se obitelj odselila dok je imao tek dvije godine, počeo je sve češće crtati.

Tek u dobi od 11 godina počeo je bojati svoje crteže, kad su roditelji došli do zaključka kako je Alberto daltonist! S 13 godina završava školu i prati brata Bruna u poslu avio inženjerstva. Narednih godina često putuje i nastavlja crtati, a 1951. upoznaje Renéa Goscinnyja, talentiranog pisca poljskog podrijetla s kojim započinje prijateljstvo i zajedničku suradnju u pariškom uredu belgijske tvrtke ‘Word Press’.

Prva zajednička kreacija ovog talentiranog dvojca nastala je 1958., a riječ je o izuzetno duhovitom stripu ‘’Oumpah-pah’’ iliti kod nas prevedenog jednostavno kao ‘’Umpah-pah’’. Radnja ove serije stripova koja je izlazila do 1962. pratila je avanture Indijanca Umpah-paha iz plemena Ravna Stopala i njegova prijatelja, francuskog oficira Huberta (u nas prevedenog kao Huberta od Kisele Štrudle) za vrijeme francuske kolonizacije.

Godine 1959. Goscinny i Uderzo postaju urednik, odnosno, umjetnički direktor ‘Pilote’ časopisa gdje francusku publiku kroz seriju kratkih stripova po prvi put upoznaju s Asterixom. Maleni Gal i njegov prijatelj Obelix, postaju instant hit, no prvi zasebni strip album naslovljen "Asterix i Gali" dobivaju tek 1961. Upravo je taj prvi album doživio svoju animiranu adaptaciju šest godina kasnije u istoimenom crtiću Raya Goossensa, a već godinu kasnije Goscinny i Uderzo se i sami upuštaju u svijet animacije i 1968. zajednički režiraju dugometražni crtić "Asterix i Kleopatra". Crtić je naravno bio pravi hit, a Uderzo je 1976. režirao i zajedno s Goscinnyem napisao scenarij za još jedan izuzetno uspjeli crtić "Dvanaest zadataka Asterixa".

Nažalost, 1977. Goscinny iznenada umire od infarkta u 51. godini života, a neumorni Uderzo nastavlja svoj rad sve do 2009. Njihov Asterix je dakako postao međunarodna senzacija, crtići su se ‘štancali’ kao na traci, a 1999. je dočekao i svoju prvu igranu adaptaciju u filmu "Asterix i Obelix protiv Cezara". Režiju filma je potpisao Claude Zidi dok su glavne uloge dopale Christiana Claviera i Gerarda Depardieua. Kritika mu i nije bila osobito naklonjena, no publika i fanovi stripa su pohrlili u kina i film je postao pravi hit na kino blagajnama.

Do 2012. su snimljena još tri nastavka ("Asterix i Obelix: Misija Kleopatra", "Asterix na Olimpijskim igrama" i "Asterix i Obelix u Britaniji"), no sa svakim novim nastavkom kvaliteta filmova je opadala, a s njom i interes publike. Unatoč tome, maleni Gal i njegova družina svoj život su izuzev stripova nastavili živjeti kroz animirane filmove, a posljednji takav (u 3D tehnici) smo imali prilike gledati prije dvije godine u crtiću "Asterix: Tajna čarobnog napitka".

Alberto Uderzo je preminuo 24. ožujka u 93. godini života, mirno, u snu, no njegove maštovite ilustracije živjet će vječno!

Na kraju ćemo spomenuti i to da nas je istog dana u 73. godini života napustio i kultni američki redatelj Stuart Gordon kojeg ćemo ponajprije pamtiti po izuzetno uspjelim i maštovitim adaptacijama Lovecraftovih romana i kratkih priča "Re-Animator", "From Beyond" i "Dagon", odnosno, scenariju za obiteljsku znanstveno-fantastičnu hit komediju "Draga, smanjio sam djecu".