Novosti

IN MEMORIAM: Irrfan Khan

IN MEMORIAM: Irrfan Khan

30.04.2020.

Jučer smo ostali nemalo zatečeni viješću, kako nas je u 54. godini života iznenada napustio jedan od najpoznatijih i svakako najomiljenijih indijskih glumaca, Irrfan Khan!

Šira domaća publika, pa čak i najtvrdokorniji filmofili, nisu pretjerano upoznati s glavninom bolivudske produkcije, no to naravno nije niti moguće jer isti godišnje izbace preko 1 000 (!) filmskih noviteta, što ih bez ikakve konkurencije čini najproduktivnijom zemljom na svijetu (za usporedbu, Amerikanci ih snime upola manje). Da bi u takvoj ‘filmskoj mašineriji’ izgradili glumačko ime, potrebno je mnogo sreće, a još i više talenta. Kad naposljetku svojim talentom izazovete veliku pozornost i na međunarodnoj sceni, e onda znate da ste uistinu posebni, a Irrfan Khan je to svakako bio.

Rođen 1967. u Jaipuru, glavnom gradu sjevernoindijske države Rajsthan, Irrfan je već u ranoj dobi pokazao izniman talent u igranju kriketa, no zbog nedostatka novca nije bio u mogućnosti putovati na velike turnire, gdje su birani igrači za profesionalnu ligu pa se stoga okrenuo glumačkim vodama, nadahnut svojim ujakom. Ovaj ga je pak ‘pogurao’ u kazališni svijet, nakon čega je 1984. otputovao u New Delhi, gdje je upisao studij glume. Do početka 90-ih dobiva nekoliko sitnih ulogica u TV serijama i filmovima, a prvu zapaženiju ulogu ostvaruje u hvaljenoj drami "Smrt doktora’" iz 1990.godine.

Veći dio 90-ih nastupa u brojnim TV serijama i filmovima, a prvi veći uspjeh bilježi 2001. u avanturističkoj drami "Ratnik" Asifa Kapadie, gdje tumači ratnika u feudalnoj Indiji, koji odbija utjerivati dugove za svojeg gospodara. Film dakako postaje hit, a Irrfan novopečena zvijezda. Kroz narednih nekoliko godina biva angažiran u brojnim žanrovski različitim filmovima i to uglavnom u sporednim rolama, a 2005. ponovno dobiva glavnu ulogu, u poprilično gledanom erotskom trileru "Rog", gdje tumači usamljenog detektiva, koji se zaljubljuje u mrtvu ženu čiji slučaj ubojstva istražuje. Već iduće godine angažira ga proslavljena redateljica Mira Nair, za svoju hvaljenu dramu "Imenjak", no pravi uspjeh ostvaruje 2007. zahvaljujući ulogama u hit mjuziklu "Život u…Metrou", odnosno, nastupima u filmovima slavnih redatelja Michaela Winterbottoma "Veliko srce" i Wesa Andersona "Darjeeling d.o.o.".

To je naravno bio tek početak međunarodnog priznanja, a ono je došlo 2008. s višestruko nagrađivanom krimi dramom Dannya Boylea "Milijunaš s ulice", gdje Khan uspješno tumači policijskog inspektora. Uloge u bolivudskim filmovima nastavlja "štancati kao na traci", a šira publika ga iznova otkriva kroz holivudske "blockbustere" "Čudesni Spider-Man" (2012.) i fantastični spektakl Anga Leea "Pijev život" (2012.). Domaća publika ga 2013. zahvaljujući mudroj distributerskoj kupnji konačno ima prilike gledati u jednoj iznimno simpatičnoj bolivudskoj romantičnoj drami "Pogrešna dostava", gdje nam je na pravi način demonstrirao sve svoje glumačke vještine i šarm.

Narednih nekoliko godina nastavlja s već ustaljenom praksom snimanja, kako u bolivudskoj tako i holivudskoj produkciji (‘’Jurrasic World’’, ‘’Inferno’’…), no 2018. usporava radni ritam, kad saznaje da boluje od rijetkog i teško izlječivog neuroendokrinog tumora. Operaciju i liječenje kemoterapijama obavlja u Londonu, nakon čega se ponovno vraća glumi, no bolest na kraju biva upornija i snažnija, zbog čega Irrfan na kraju gubi životnu bitku. Premda je do kraja života ostvario preko 150 uloga, kako u TV tako i filmskim produkcijama, ostaje velika ža,l jer Irrfan Khan je bio glumac koji je svojim talentom i karizmom, mogao pružiti još mnogo više u godinama koje nam tek predstoje.
Zbogom!