Novosti

IN MEMORIAM: Mira Furlan

22.01.2021.

Otvorivši jutros novinske portale, ostali smo zatečeni viješću kako nas je prije dva dana u 66. godini života napustila domaća glumačka diva, Mira Furlan. Informacije vezane uz njezinu smrt za sad su šture, no po prvim saznanjima, najvjerojatnije ju je uzrokovao virus Zapadnog Nila od kojeg je Mira bolovala već neko vrijeme. Prožeti osjećajem tuge, pokušat ćemo se u nekoliko redaka prisjetiti njezine bogate karijere i na taj način joj odati zasluženu počast.

Mira Furlan rođena je u Zagrebu 7. rujna 1955 u obitelji istaknutog znanstvenika i profesorice francuskog jezika i jugoslavistike. U okruženju intelektualaca, lako postaje odlikaš u školi, a kasnije i gimnaziji, no što se tiče obiteljskih odnosa, bolje se slagala s ocem negoli majkom. Štoviše, s majkom je često bila u svađi i ova bi joj kasnije znala pokajnički pisati pisma u kojoj je tražila njezin oprost. Preminula je dok je Miri bilo tek šesnaest godina.

Gluma je Miru privlačila još od rane dobi te je njezin upis na Akademiju za kazalište i film bio posve logičan izbor premda je paralelno upisala i studije francuskog i engleskog jezika na Filozofskom fakultetu kojeg na kraju nikad nije završila. Karijeru započinje kao kazališna glumica u zagrebačkom Hrvatskom Narodnom Kazalištu dok prve filmske nastupe bilježi 1976. u TV filmovima ''Knez'' i ''Njih troje''. Isprva su to bile tek sporedne ulogice, no bolje prilike dobiva već 1979. i 1980. kroz TV filmove ''Ljubica'' Tomislava Radića, odnosno, ''Put u Kumrovec'' Eduarda Galića.  

Šira publika upoznaje je zahvaljujući ulozi Kate u popularnoj TV seriji Joakima Marušića ''Velo misto'', no pravu afirmaciju doživljava 1982. nezaboravnim nastupom seksepilne Enke, ljubavnog interesa glavnog protagonista Vrdoljakovog ''Kiklopa'', Melkiora Tresića. Enka joj uz veliku popularnost donosi i nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu na festivalu u Puli. Zahvaljujući iznimnom talentu i ljepoti, u periodu od samo par godina, Mira postaje jedna od najtraženijih glumica u bivšoj Jugoslaviji te redom bilježi zapažene role u filmovima poput ''Horvatovog izbora'' (1985.) Eduarda Galića, ''Oca na službenom putu'' (1985.) Emira Kusturice ili ''Za sreću je potrebno troje'' (1985.) Rajka Grlića.  

1986. prihvaća izazovnu i za ta vremena prilično kontroverznu ulogu u drami ''Lepota poroka'' Živka Nikolića. Tamo pak tumači Jagliku, sramežljivu i konzervativnu suprugu jednako konzervativnog Luke (glumi ga Milutin Karadžić) koja po napuštanju svojeg ruralnog kraja prihvaća posao u nudističkom kampu. Tamo pak otkriva seksualnu i inu slobodu te se ubrzo upušta u ljubavni trokut sa živahnim bračnim parom. Osim statusa seks simbola, Furlanica za tu hrabru ulogu zasluženo osvaja i nagradu za najbolju glumicu u Puli.

Do kraja 80-ih uz brojne zapažene kazališne role bilježi i nastupe u krimiću ''Osuđeni'' (1987.) Zorana Tadića, drami ''Braća po materi'' (1988.) Zdravka Šotre i komediji ''Poltron'' (1989.) Svetislava Prelića, odnosno, uspješnim TV serijama ''Putovanje u Vučjak'', ''Smogovci'' i ''Bolji život''. Sredinom 80-ih, točnije, 1986. Mira započinje vezu sa srpskim redateljem Goranom Gajićem i sve češće boravi na relaciji Zagreb-Beograd. To je do početka rata i raspada Jugoslavije bio put kakav su dijelile mnoge njezine kolege, no s dolaskom rata započele su i osude. Kroz medije su se počele provlačiti kojekakve nacionalističke prozivke i uvrede i ne mogavši se više nositi s tim pritiskom, Mira i Goran 1991. napuštaju ove prostore.

Novi početak i međunarodnu prepoznatljivost dobiva u S.A.D.-u zahvaljujući ulozi vanzemaljke Deleen u popularnoj znanstveno-fantastičnoj seriji ''Babylon 5'' (1993.-1998.).   U Hrvatsku se prvi put vraća 2003. gdje na poziv dobrog prijatelja i čestog glumačkog partnera Rade Šerbedžije kad prihvaća ulogu ''Medeje'' u istoimenoj kazališnoj predstavi glumačke trupe 'Kazalište Ulysses'. Već godinu kasnije dobiva ulogu i u popularnoj holivudskoj TV seriji ''Izgubljeni'', a do kraja glumačke karijere često snima i u produkcijama zemalja bivše Jugoslavije poput nastupa u hvaljenoj komediji ''Turneja'' Gorana Markovića, ''Cirkus Columbia'' Danisa Tanovića ili TV seriji ''Vratit će se rode''. 

Sigurni smo kako nam je ova neprežaljena diva u nadolazećim godinama mogla pružiti još zavidan broj nezaboravnih uloga, no smrt je nažalost bila brža.