Novosti

Kino zona ovog ljeta donosi „Hitchcockove noći“ !

Kino zona ovog ljeta donosi „Hitchcockove noći“ !

04.04.2023.

Kino Zona s ponosom predstavlja novu kulturno turističku manifestaciju „Hitchcockove noći“ koja će se održati od 07. do 13. kolovoza na atraktivnim lokacijama na Poluotoku!

 Kroz sedam dana odati će se počast jednom od najznačajnijih redatelja u povijesti filma, Siru Alfredu Hitchcocku, koji je 1964. posjetio Zadar, odsjeo u hotelu „Zagreb“, pozirao slavnom zadarskom fotografu Anti Brkanu te izjavio već kultno opažanje kako je „zalazak sunca u Zadru najljepši na svijetu i neusporedivo ljepši od onog na Key Westu na Floridi“. Tijekom sedmodnevne manifestacije Zadrani te domaći i strani gosti moći će pogledati izložbu fotografija na temu motiva iz Hitchcockovih filmova, rekreaciju Hitchocokovih filmskih plakata učenika srednjih škola te uživati u filmskim projekcijama pod noćnim nebom na dvanaestmetarskom platnu! 

 Filmski vikend otvorit će se kultnim filmom „Ptice“ koji ove godine slavi šezdesetu obljetnicu, nastaviti s crnom krimi komedijom „Nevolje s Harryem“ te kulminirati točno na Hitchockov rođendan projekcijom remek djela „Vrtoglavica“! Sir Alfred Hitchcock (13. kolovoza 1899., London, Engleska – 29. travnja, 1980., Bel Air, Kalifornija) američki je redatelj iznimno produktivne karijere čiji su filmovi stekli nevjerojatnu popularnost i naklonost kritike. Vrlo se često odlikuju mračnim humorom i pesimističnim viđenjem ljudskog stanja. Neki od njegovih klasika uključuju filmove 39 koraka, Gospođa koja nestaje, Rebecca, Sjenka sumnje, Ozloglašena, Prozor u dvorište, Vrtoglavica, Sjever sjeverozapad, Psiho i Ptice. Najpoznatiji je po umijeću stvaranja i održavanja filmske napetosti. U tu je svrhu koristio inovativne vizure kamere i pokreta, tehnike editiranja, pozadinsku glazbu (koju je za neke od njegovih najboljih filmova stvarao Bernard Herrmann), kao i izvrsno poznavanje ljudske psihologije. Primio je mnogo nagrada i priznanja, između kojih se ističe Nagrada za životno djelo Američkog filmskog instituta (1979.) te je proglašen najvećim redateljem prošlog stoljeća. 

 Želja Kino Zone je ovom manifestacijom snažnije povezati Zadrane s likom i djelom Alfreda Hitchcocka, jednog od najznačajnijih ljudi koji su posjetili Zadar te pružiti poseban doživljaj uživanja u remek djelima na velikom platnu svim zaljubljenicima u sedmu umjetnosti i onima koji će to tek postati. Više o detalja o manifestaciji uskoro! 

photo Ante Brkan