Novosti

Na 95. Oskarima ništa, ali i ponešto novo. ''Sve u isto vrijeme'' i ''Na zapadu ništa novo'' pomeli konkurenciju!

Na 95. Oskarima ništa, ali i ponešto novo. ''Sve u isto vrijeme'' i ''Na zapadu ništa novo'' pomeli konkurenciju!

13.03.2023.

Noćas je održana 95. svečana dodjela 'zlatnog ćelavca' iliti Oskara, a mogli smo nakon dugo vremena svjedočiti i nekim povijesnim trenucima. Film s kojim smo otvorili program prošlogodišnje ljetne pozornice, ''Sve u isto vrijeme'' iliti ''Everything Everywhere All At Once'', ispisao je povijest i to na više različitih razina. Naime, nakon dugo vremena (točnije, 21 godinu) smo dočekali moment gdje nagrada za najbolju glumicu ne ide u ruke bjelkinji već azijatkinji (prvi put u povijesti).

Legendarna heroina borilačkog filma (a i šire), malezijska glumica Michelle Yeoh kipić je preotela podjednako favoriziranoj Cate Blanchett (''Tár''), no to nas ne smeta jer su obje uistinu bile fantastične u svojim rolama. Tu naravno nije bio kraj radovanju ekipe koja stoji iza najneobičnijeg, ali i bez ikakve sumnje najoriginalnijeg filma protekle godine. ''Sve u isto vrijeme'' je u konačnici osvojio impresivnih 7 (!) kipića uključujući i one za najbolji film, najboljeg redatelja i najbolji originalni scenarij (Daniel Kwan i Daniel Scheinert), najbolju sporednu žensku (Jamie Lee Curtis) i sporednu mušku ulogu (Ke Huy Quan). S radošću možemo najaviti kako ćete film uskoro moći ponovno pogledati u našem programu, a datum projekcije ćemo objaviti na vrijeme.

Ono što nije uspio 'zgrabiti' u tehničkim kategorijama (barem većinu toga) to je pak učinio Netflixov antiratni spektakl ''Na zapadu ništa novo''. Uz četiri osvojena 'ćelavca' (uključujući i onaj za najbolji strani film), najnovija ultra stilizirana adaptacija bezvremenskog romana Erika Marije Remarquea najveći je dobitnik večeri što se nažalost ne može reći i za ''The Banshees of Inisherin'', ''Tár'' i ''The Fabelmans'' koji nisu opravdali niti jednu od svojih brojnih nominacija. Što se pak tiče kategorije dokumentarnog filma, pobjeda je zahvaljujući usiljenoj politizaciji nagrade otišla najslabijem naslovu u konkurenciji, propagandnom i televizičnom filmu o oporbenom vođi ''Navalnom''. Guillermo Del Toro je odnio kipić za svoju stop motion magiju crtića ''Pinnochio'', dok se Brendanu Fraseru isplatilo cmoljenje ispod debelog sloja šminke i maske u pomalo patetičnoj drami ''The Whale''.

Što se tiče same ceremonije dodjele, ona je ove godine bila nešto kraća nego inače, ali opet nedovoljno kratka da bi ubila dosadu. Jimmy Kimmel je bio korektan voditelj i nije preskočio priliku ismijati prošlogodišnje Smithovo šamaranje Chrisa Rocka, ali drugih značajnijih fora i nije bilo suviše. U nastavku možete baciti pogled na sve laureate u najzvučnijim kategorijama dok ostatak možete pronaći putem poveznice https:/https://www.oscars.org/oscars/ceremonies/2023/www.oscars.org/oscars/ceremonies/2023. Čestitke svim nagrađenima!

NAJBOLJI FILM:

Sve u isto vrijeme (režija Daniel Kwan, Daniel Scheinert)  

NAJBOLJI REDATELJ/ICA:

Daniel Kwan i Daniel Scheinert - Sve u isto vrijeme

NAJBOLJA GLUMICA:

Michelle Yeoh – Sve u isto vrijeme

NAJBOLJI GLUMAC:

Brendan Fraser – Kit

NAJBOLJI STRANI FILM: 

Na zapadu ništa novo (režija Edward Berger)

NAJBOLJI DOKUMENTARNI FILM:

Navalny (režija Daniel Roher) 

NAJBOLJI ANIMIRANI FILM:

Guillermo Del Torov Pinokijo (režija Guillermo Del Toro)

NAJBOLJA SPOREDNA GLUMICA: 

Jamie Lee Curtis – Sve u isto vrijeme

NAJBOLJI SPOREDNI GLUMAC:

Ke Huy Quan – Sve u isto vrijeme

NAJBOLJI ORIGINALNI SCENARIJ:

Sve u isto vrijeme - Daniel Kwan i Daniel Scheinert

NAJBOLJI ADAPTIRANI SCENARIJ:

Žene govore – Sarah Polley

 

Piše: Ivica Perinović