Novosti

Objavljen program 72. Berlinalea!

Objavljen program 72. Berlinalea!

21.01.2022.

Jučer je virtualno startao najveći festival nezavisnog filma, onaj u Sundanceu, a ovih je dana obznanjen i program 72. izdanja Berlinalea koji će se održati u skraćenoj, sedmodnevnoj verziji od 10. do 16. veljače, s četiri dana ponovljenih javnih projekcija do 20. veljače.

Čast otvaranja ove je godine pripala redovitom gostu festivala, slavnom francuskom redatelju Françoisu Ozonu uz film ''Peter von Kant'', rodno izmijenjenu adaptaciju remek-djela Rainera Wernera Fassbindera ''Gorke suze Petre von Kant'' iz 1972., a glavne uloge tumače Denis Menochet, Isabelle Adjani i Hanna Schygulla, jedna od glavnih glumica iz izvornog filma.

U utrci za Zlatnog medvjeda 2022. pridružuju se natjecateljski naslovi poput ''Obje strane oštrice'' Claire Denis, s Juliette Binoche i zvijezdom ''Titanea'' Vincentom Lindonom; najnoviji Hong Sang-soo s ''Romanopiščevim filmom''; ''Putnici noći'' Mikhaela Hersa s Charlotte Gainsbourg; ''Rimini'' Ulricha Seidela; ''AEIOU — Brza abeceda ljubavi'' njemačke glumice i redateljice Nicolette Krebitz; ''Linija'' švicarske redateljice Ursule Meier i drama o pobačaju ''Nazovi Jane'', redateljski debi scenaristice Carol Phyllis Nagy, s Elizabeth Banks, Kate Mara i Sigourney Weaver u glavnim ulogama, koja će premijerno biti prikazana na u uvodu spomenutom 'Sundance Film Festivalu'.

Uz Ozona, koji je kroz protekla dva desetljeća prikazao nekoliko filmova u Berlinu, uključujući ''8 žena'' (2002.) i ''Bogu hvala'' (2018.), još se nekoliko berlinskih stalnih 'igrača' vraća u natjecanje ove godine, uključujući Nijemca Andreasa Dresena, dobitnika Srebrnog medvjeda za najbolju režiju za ''Grill Point'' 2002., koji će predstaviti stvarnu političku dramu ''Rabiye Kurnaz protiv Georgea W. Busha''; dobitnik Zlatnog medvjeda 2012. Paolo Taviani (''Cezar mora umrijeti''), koji se vraća u njemačku prijestolnicu s ''Zbogom Leonora'', svojim prvim solo režiranim filmom nakon smrti brata Vittoria i kanadski autor Denis Côté, čiji je film ''Socijalna higijena'' osvojio glavnu nagradu u sekciji Susreti u Berlinu 2021. i čiji će najnoviji, ''Takvo ljeto'', biti prikazan u konkurenciji ove godine.

'Susreti 2022.', zasebna natjecateljska kategorija za umjetnički izazovnije ili eksperimentalne filmove, uključuje ''Flux Gourmet'', novi film britanskog redatelja Petera Stricklanda (''Katalin Varga''); grčku dramu ''Grad i grad'' redatelja Christosa Passalisa i Syllasa Tzoumerkasa i ''Kraljice dinastije Qing'' kanadske redateljice Ashley McKenzie sa Sarah Walker i Ziyin Zhengom u glavnim ulogama.

Izvan konkurencije, Berlin je sastavio impresivnu skupinu naslova visokog profila. Uz ''Odjeću'', redateljski prvijenac scenarista ''Igre Imitacije, Grahama Moorea, na Berlinaleu 2022. bit će prikazane i svjetske premijere filma Sophie Hyde ''Sretno ti bilo, Leo Grande'' s Emmom Thompson u glavnoj ulozi te najnoviji horor film legendarnog giallo majstora Daria Argenta ''Tamne naočale''.

Među filmovima za koje je već potvrđeno da idu u Berlin ove godine su i francuska drama Laurenta Larivièrea ''O Joan'', s Isabelle Huppert i Larsom Eidingerom u glavnim ulogama, te povijesni avanturistički film ''Protiv leda'' danskog redatelja Petera Flintha s Nikolajem Coster-Waldauom, Joeom Coleom, Heidom Reed u glavnim ulogama. i Charles Dance. Oba naslova su svjetske premijere.

Berlin je predstavio i nove mjere COVID-a za svoj festival 2022., zabranjujući zabave i javna događanja, zahtijevajući cijepljenje, testiranje i maske u kinima te smanjenje kapaciteta dvorana za 50 posto kako bi se omogućilo socijalno distanciranje. Festival je također odvojio tri dana od svog rasporeda za 2022., s natjecateljskim filmovima koji će se prikazivati ​​od 10. do 16. veljače, a posljednja četiri dana festivala, do 20. veljače, izdvojena su za ponovljene i javne projekcije. Sveukupno, Berlinale 2022. bit će manji nego prošle godine, s 256 dugometražnih i kratkih filmova prikazanih u svim sekcijama, u usporedbi s 340 naslova 2021. godine. Berlinski industrijski dio, Europsko filmsko tržište, koje traje od 10. do 17. veljače, i ove će godine biti samo online.

Natjecateljski program međunarodnog filmskog festivala u Berlinu tako čine:

A E I O U – Brza abeceda ljubavi, red. Nicolette Krebitz

Alcarràs, red. Carla Simon

Obje strane oštrice, red. Claire Denis

Rimini, red. Ulrich Seidl

Nazovi Jane, r. Phyllis Nagy

Komad neba, red. Michael Koch

Sve će biti u redu, r. Rithy Panh

Linija, red. Ursula Meier

Zbogom Leonora , red. Paolo Taviani

Putnici noći, red. Mikhaël Hers

Nana (Prije, sada i tada), r. Kamila Andini

Peter von Kant, red. François Ozon

Rabiye Kurnaz protiv Georgea W. Busha, r. Andreas Dresen

Haljina od dragulja, red. Natalia López Gallardo

Romanopiščev film, red. Hong Sangsoo

Jedna godina, jedna noć, r. Isaki Lacuesta

Takvo ljeto, red. Denis Côté

Povratak u prah, red. Li Ruijun 

 

Kategorija Susreti 2022.:

Paket male ljubavi, red. Gastón Solnicki

Vidimo se u petak, Robinson, r. Mitra Farahani

Aksiom, r. Jöns Jönsson

Brat u svakom inču, r. Aleksandar Zolotukhin

Koma, red. Bertrand Bonello

Dan očeva, r. Kivu Ruhorahoza

Flux Gourmet, red. Peter Strickland

Grad i grad, red. Christos Passalis, Syllas Tzoumerkas

Američki časopis, red. Arnaud des Pallières

Mala, polagana, ali stabilna, r. Shô Miyake

MUTZENBACHER, red. Ruth Beckermann

Kraljice dinastije Qing, red. Ashley McKenzie

Sonne, red. Kurdwin Ayub

Nemir, red. Cyril Schäublin

Smrt moje majke, red. Jessica Krummacher