Novosti

Objavljeni dobitnici nagrade Oktavijan HDFK-a

Objavljeni dobitnici nagrade Oktavijan HDFK-a

14.04.2023.

Hrvatsko društvo filmskih kritičara dodjeljuje po trideset i prvi put svoju godišnju nagradu za najbolje filmove Oktavijan. Više od stotinu filmova svih rodova i trajanja iz prošle godine konkuriralo je za prestižne nagrade, no samo njih osam je i nagrađeno. Hrvatsko je društvo filmskih kritičara ustanovilo nagradu 1992. godine, a ime je dobila po filmskom autoru, scenaristu, snimatelju i redatelju Oktavijanu Miletiću.

U kategoriji namjenskog filma najboljim je proglašen film Riječ Marine Uzelac, a najbolji je eksperimentalni Mjesta koja ćemo disati Davora Sanvincentija. Vuk Jevremović je autor najboljeg animiranog filma, 11, a Ante Zlatko Stolica najboljeg kratkometražnog i srednjometražnog dokumentarnog filma naslova Babajanja.

Najbolji je dugometražni dokumentarac Veće od traume Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski, a najbolji kratkometražni i srednjometražni igrani je Noćna vožnja autorice Vide Skerk. U kategoriji dugometražnog igranog filma najboljim je proglašeno Sigurno mjesto Jurja Lerotića. Oktavijana se može dobiti i putem manjinskih koprodukcija: najboljom je proglašena Ljeto kada sam naučila letjeti redatelja Radivoja Andrića i hrvatske producentice Ankice Jurić Tilić (Kinorama).

Osim nagrade Oktavijan HFDFK dodjeljuje i godišnje nagrade Vladimir Vuković za najbolje filmske kritičarke i kritičare. Najbolji među hrvatskim kritičarima u 2022. je Miro Nikolić, a najboljom novom kritičarkom je proglašena Marija Krstanović.

Dodjela nagrada zajedno s projekcijom nagrađenih kratkometražnih i srednjometražnih filmova biti će organizirana u zagrebačkom kinu Kinoteka 17. travnja od 20:30 sati. Ulaz je slobodan a gledatelji će moći gledati filmove Riječ, Mjesta koja ćemo disati, 11, Babajanja i Noćna vožnja.

Hrvatsko društvo filmskih kritičara redovito dodjeljuje i Zlatnog Oktavijana za životno djelo, a dobitnik te nagrade bit će objavljen tijekom posebnog programa 17. travnja od 20.30 sati u kinu Kinoteka.  

Izvor: HAVC