Novosti

Održana svjetska premijera filma ''Bazen beskraja'' na Sundanceu

Održana svjetska premijera filma ''Bazen beskraja'' na Sundanceu

25.01.2023.

Dugometražni igrani film ''Bazen beskraja'' redatelja Brandona Cronenberga (njegove ''Demone'' smo mogli pogledati i na našoj ljetnoj pozornici) koji nastaje kao kanadsko-hrvatsko-mađarska koprodukcija (hrvatska producentica je Anita Juka, 4Film) imao je svoju dugoočekivani svjetsku premijeru na Filmskom festivalu Sundance u američkoj saveznoj državi Utah, u gradu Park City.

"Premijera filma je prošla sjajno, sve karte su bile rasprodane iako se radilo o projekciji koja počinje u ponoć, a završava tek u 2 sata ujutro. Nakon premijere održao se Q&A i cijela dvorana je još uvijek bila popunjena. Na Q&A-u sudjelovala je cijela glumačka ekipa, redatelj i producenti, a pitanja su bila nevjerojatna. Oduševljeni smo prijemom publike te pozitivnim kritikama koje je film primio nakon premijere" rekla je tim povodom producentica Anita Juka (4Film), koja je također prisustvovala svečanoj projekciji na Sundanceu. 

"Ponosna sam što smo dio ovako velike međunarodne produkcije. Također smo jako uzbuđeni što uskoro kreće i kinodistribucija filma u SAD-u. Film će imati distribuciju uskoro i u Kanadi, s jednim od najvećih distributera Elevation Pictures. Inače, film je kupio Focus Features i Universal za distribuciju u cijelom svijetu, a jako se veselimo i europskoj premijeri koja će biti 22. veljače na Berlinaleu," dodala je producentica Juka.

''Bazen beskraja (Infinity Pool)'' se na festivalu Sundance prikazao u sklopu sekcije Midnight, posvećene "hororima, ludim komedijama i napetim trilerima te djelima koja prkose pravilima žanrova, filmovima koji će vas držati budnima i na rubu stolca".

Ovaj dugometražni igrani film redatelja Brandona Cronenberga snimao se dijelom u Šibeniku. Na setu je bilo angažirano više od 75 hrvatskih filmskih djelatnika, među kojima su i brojni voditelji sektora. Glumačkoj ekipi filma pridonijeli su Zijad Gračić, Alan Katić, Amar Bukvić, Romina Tonković i Dunja Sepčić, a na snimanju je sudjelovalo i više od 400 statista. Hrvatska u filmu "glumi" izmišljenu zemlju Li Tolqa.

"Raditi s 4Filmom i Anitom u Hrvatskoj bilo je fantastično iskustvo. S Anitom smo dosad snimili tri, četiri filma i uvijek je bilo sjajno. U Hrvatskoj ima mnogo lokacija koje su jednostavno prekrasne, a ekipa je fantastična. Snimanje Bazena beskraja bilo je izazovno, ali neprocjenjivo iskustvo i super je bilo raditi s tako odličnim ljudima na njemu. Mislimo da je film ispao nevjerojatno," izjavio je povodom premijere filma producent Jonathan Halperyn (Hero Squared).

''Bazen beskraja'' bio je jedan od najiščekivanijih naslova na Sundanceu, a nakon premijere također je "digao prašinu". Mnogobrojne kritike ističu kako se radi o "najšokantnijem i najuznemirijućem filmu festivala". 

Glavne uloge u filmu nose Alexander Skarsgård i Mia Goth, a radnja prati romanopisca Jamesa Fostera koji bezuspješno pokušava napisati svoju drugu knjigu, provodeći vrijeme na all-inclusive odmoru sa suprugom Em. Jedna fatalna nesreća u resortu razotkriva perverznu subkulturu hedonističkog turizma, bezobzirno nasilje i nadrealne užase. 

''Bazen beskraja'' nastaje kao koprodukcija između Kanade, Hrvatske i Mađarske. Producenti su Karen Ella Harnisch i Andrew Cividino (Film Forge), Daniel Kresmery i Jonathan Halperyn (Hero Squared), Noah Segal i Christina Piovesan (Elevation Pictures), Rob Cotterill i Anita Juka (4Film), uz pridruženu producenticu Lauru Sinovčić (4Film). Film je podržan od strane HAVC-a putem potpora namijenjenim manjinskim hrvatskim koprodukcijama te putem poticaja namijenjenih za snimanje u Hrvatskoj.  

Izvor: HAVC