Novosti

Ovaj petak u Kino Zonu nam stiže ''Visoka djevojka''

Ovaj petak u Kino Zonu nam stiže ''Visoka djevojka''

26.02.2020.

Kino Zona u petak, 28. veljače s početkom u 20 sati za svoje vjerne gledatelje sprema film "Visoka djevojka", inspiriran stvarnim događajima.

Radnja prati dvije mlade žene u Lenjingradu nakon 2. svjetskog rata. Visoka i mršava Ija radi kao medicinska sestra u bolnici za ratne veterane pri čemu povremeno pada u trans. Sa sobom ponekad vodi i malenog Pašku, sina svoje nepredvidljive i ćudljive prijateljice Maše, koja je čista suprotnost naoko pasivnoj Iji. Film je inspiriran pričama ruskih žena iz Drugog svjetskog rata, objavljenima u kontroverznoj knjizi Rat nema žensko lice nobelovke Svetlane Aleksijevič. 

Nakon uspjeha prvog filma „Bliskost", nagrađenog u Cannesu, mladi redatelj K. Balagov drugim je ostvarenjem dvostruko opravdao status miljenika kritike osvojivši nagradu za najbolju režiju i (novinarsku) nagradu FIPRESCI u programu Izvjestan pogled u Cannesu.

"Visoka djevojka"/"Beanpole" je film s potpisom trenutačno najtraženijeg talenta na međunarodnoj festivalskoj sceni, mladog ruskog wunderkinda Kantemira Balagova. Temelji se na književnom predlošku "The Unwomanly Face of War", Nobelom ovjenčane bjeloruske novinarke i književnice Svetlane Aleksijevič, a pripovijeda o učincima rata - ludilu, boli i paralizi iz perspektive dviju žena koje nakon povratka s fronte u Lenjingrad 1945. pokušavaju ponovo izgraditi svoj život.

Film je hvaljen i zbog vizualnog prosedea, koji priziva remek-djela europskog slikarstva, a potpisuje ga jedna od najtalentiranijih ruskih direktorica fotografije, 25-godišnja Ksenia Sereda.

Ulaznice po cijeni od 20 kuna se mogu kupiti svakog radnog dana od 8 do 14 sati u prostoru Centra nezavisne kulture (preko puta pošte na Relji) te na lokaciji prikazivanja sat vremena prije početka projekcije.