Novosti

Ovogodišnji Zlatni lav za najbolji film otišao u ruke dokumentarcu!

11.09.2022.

Sinoć je svečanom dodjelom nagrada završio Venecija film festival iliti popularni Biennale. Uz hrpu zvučnih imena u konkurenciji, žiri predvođen slavnom glumicom Julianne Moore odlučio je baciti u drugi plan ogroman hype koje su neki naslovi povukli sa sobom te je Zlatnog lava za najbolji film po drugi put u povijesti najstarijeg filmskog festivala uručio nekom dokumentarnom filmu.

U ovom slučaju je riječ o filmu ''Sva ljepota i krvoproliće'' oskarovke Laure Poitras, priči koja prati život umjetnice Nan Goldin i propast obitelji Sackler, farmaceutske dinastije koja je bila uvelike odgovorna za nesagledivi broj smrtnih slučajeva od opioidne epidemije.

Premda se tijekom festivala mnogo govorilo o filmovima ''Plavuša'' Andrewa Dominika ili primjerice ''Kitu'' Darrena Aronofskog i ovacijama nakon projekcija, Moore i ostatak žirija se opredijelio na jednu prizemljeniju i ljudskiju priču. Što se pak tiče glumačkih favorita, Brendan Fraser će svakako moći vječno pamtiti pljesak koji je dobio od publike, no ne i nagradu koja je konačno otišla u ruke do sad festivalski prilično zanemarenom Colinu Farrellu za savršeno portretiranje prostodušnog Irca uništenog otuđenošću od najboljeg prijatelja u crnohumornoj drami ''Utvare iz Inisherina'' Martina McDonagha.  

Najboljom glumicom je drugi put u karijeri proglašena australska diva Cate Blanchett za ulogu Linde Tár, jednom od najvećih živućih skladatelja/dirigenata i prvom ženom šefom dirigentom velikog njemačkog orkestra u povratničkom filmu ''Tár'' Todda Fielda. Popis svih pobjednika možete pročitati u produžetku teksta. Čestitke svim laureatima!

Zlatni lav za najbolji film: ''Sva ljepota i krvoproliće'', Laura Poitras

Velika nagrada žirija: ''Sveti Omer'', Alice Diop

Srebrni lav za najboljeg redatelja: ''Kosti i sve'', Luca Guadagnino

Specijalna nagrada žirija: ''Bez tereta'', Jafar Panahi

Najbolji scenarij: ''Utvare iz Inisherina'', Martin McDonagh.   

Najbolja glumica: ''Tár'', Cate Blanchett

Najbolji glumac: ''Utvare iz Inisherina'', Colin Farrell

Marcello Mastroianni nagrada za najboljeg mladog glumca: ''Kosti i sve'', Taylor Russell

Piše: Ivica Perinović