Novosti

Počinje 16. izdanje Subversive Film Festivala

Počinje 16. izdanje Subversive Film Festivala

13.05.2023.

U nedjelju, 14. svibnja, počinje 16. izdanje Subversive Film Festivala uz filmove autora koji kritički promišljaju svijet i opiru se tržišnoj logici i pasivnoj konzumaciji slika. Natjecateljski i popratni filmski program održat će se od 14. do 21. svibnja u kinu Tuškanac, Dokukinu KIC i Muzeju suvremene umjetnosti.

Kao svojevrsno predfestivalsko događanje u petak, 12. svibnja u MSU Zagreb u Dvorani Gorgona s početkom u 19 sati održat će se predavanje političke filozofkinje Chantal Mouffe uz predstavljanje njezine nove knjige Prema zelenoj demokratskoj revoluciji: lijevi populizam i moć afekata uz kasniju diskusiju s dogradonačelnicom Zagreba i profesoricom na Fakultetu političkih znanosti, Danijelom Dolenec na kojoj će raspraviti prijedloge za preobrazbe demokratskog života u kontekstu pojave pandemije i ekološke krize.

Natjecateljski i popratni program 16. Subversive Film Festivala održat će se od 14. do 21. svibnja u kinu Tuškanac, Dokukinu KIC i MSU-u Zagreb te donosi okruglih pedeset filmskih naslova. Filmovi će se natjecati za nagrade Wild Dreamer "Dragan Rubeša" za najbolji dokumentarni i igrani film, a u nedjelju, 14. svibnja u kinu Tuškanac 16. SFF otvara ovogodišnji dobitnik Zlatnog medvjeda Na Adamantu: Nitko nije savršen cijenjenog francuskog dokumentarista Nicolasa Philiberta.

Igrana konkurencija donosi nove filmove Cristiana Mungiua, Aleksandra Sokurova, Hong Sang-sooa i Lava Diaza

Jedan od najcjenjenijih predstavnika rumunjskog novog vala Cristian Mungiu donosi izvrsnu naturalističku dramu R.M.N. Stanje nacije koja postaje košmarna alegorija netolerancije. Veliki Aleksandr Sokurov okušao se po prvi put u žanru animiranog filma ali na svoj specifičan način. Njegova fantastično-eksperimentalna Bajka prati razgovore Adolfa Hitlera, Benita Mussolinija, Josifa Staljina i Winstona Churchilla u čistilištu, koristeći arhivske snimke i deepfake tehnologiju, a prikazuje i Isusa i Napoleona. U Trokatnici korejski sineast Hong Sang-soo isporučio je još jednu naizgled jednostavnu no zapravo kompleksnu slagalicu međuljudskih odnosa, dok se novi film filipinskog maga Lava Diaza, Nakon plime, monumentalnu gangstersku sagu o uspješnom policajcu koji se hrva s utvarama iz prošlosti, prikazuje izvan konkurencije, a tu je i nonšalantna komedija Ničiji junak – koju je ugledni francuski časopis Cahiers du Cinéma uvrstio u top 10 filmova 2022. – i u kojem queer autor Alain Guiraudie u svojem prepoznatljivom stilu obrađuje teme nemoguće ljubavi, društvene paranoje i neočekivane solidarnosti. O ostatku igrane selekcije čitajte ovdje.
 
Pobjednici Berlinalea, CHP:DOX-a i Visions du Réela u dokumentarnoj konkurenciji

U ovogodišnjoj dokumentarnoj konkurenciji 16. SFF-a izdvaja se najbolji dokumentarac ovogodišnjeg Berlinalea El Eco autorice Tatiane Huezo koji donosi sjetan portret ruralne obitelji i odrastanja u istoimenom selu na sjeveru Meksika. Ističu se i ovogodišnji pobjednici CHP:DOX-a Majčevina Alexandera Mihalkovicha i Hanne Badziake i Sedam zima u Teheranu Steffi Niededrzoll. Pobjednik sekcije Burning Lights na netom održanom festivalu Visions du Réel Knit’s Island vodi na virtualni otok na kojem se, usred bespuća interneta, razne gejmerske zajednice i pojedinci bore za opstanak. 

Subversiveu u goste dolaze srpski filmaši Luka Papić i Srđa Vučo koji će predstaviti svoja dva zajednička filma. Začudni komad o autsajderu u potrazi za psom Bez prošle je godine osvojio Visions du reel i Beldocs te impresionirao regionalne i međunarodne kritičare svojom originalnošću. Prizvan i pozvan je politička komedija s tragičnim posljedicama o četiri bivša predsjednička kandidata koji se prisjećaju svog učešća na prvim višestranačkim izborima u Srbiji 1990 godine, a svjetsku premijeru imala je krajem prošle godine na najvećem svjetskom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA). O ostatku dokumentarne selekcije čitajte ovdje.

Popratni filmski program

Cilj retrospektive "Sve što ste htjeli znati o Crnom filmu (ali vas je bilo strah pitati)" u selekciji kustosa Grega de Cuira Jr-a ispraviti je povijesnu nepravdu i pozicionirati Crni film unutar službenih kanona filmske povijesti koja je i dalje dominantno i nepokolebljivo bjelačke puti. Žanrovski raznovrsna retrospektiva vodi na različita geografska područja i u različita vremenska razdoblja, a zastupljena su ključna djela filmaša afričkog porijekla iz SAD-a, Francuske, Velike Britanije, Senegala, Angole i Mauritanije. 

Hommage Johnu Smithu i Kinematografije otpora

Ovogodišnji Hommage posvećen je nagrađivanom britanskom avangardnom filmašu Johnu Smithu koji više od 50 godina stvara zaigrane eksperimentalne filmove svih oblika i formata. Smith će u Zagrebu održati i masterclass o ograničenjima i slučaju kao filmskim strategijama, dok će Peter Grabher, član ovogodišnjeg žirija 16. SFF-a te povjesničar, filmolog i profesor baziran u Beču, održat će predavanje pod naslovom "Mikropolitike filmskog eseja: OVDJE I DRUGDJE Jean-Luc Godarda i Anne-Marie Miéville" uz projekciju istoimenog filma. 

U suradnji s MSU Zagreb i kustosicom Leilom Topić u MSU Black Boxu od 16. 5. do 25. lipnja održat će se novo izdanje programa Kinematografija otpora uz predstavljanje multimedijalnog projekta Crvene šume slovenske umjetnice Nike Autor, nastao u suradnji s kolektivom Newsreel Front, a koji promišlja postavljanje žilet-žice po šumama uz granice Europske unije. 

16. Subversive Festival održat će se od 14. do 29. svibnja. U još jednom majskom izdanju, posjetitelje očekuje bogat filmski i diskurzivni program, diskusije, paneli i predavanja uz gostovanja brojnih svjetskih intelektualaca, filmaša i aktivista, a sve uz ovogodišnju festivalsku temu "Od distopije do utopije: sve je još uvijek moguće". 

Izvor: HAVC