Novosti

Predstavljen natjecateljski program i noviteti 71. Pulskog filmskog festivala

Predstavljen natjecateljski program i noviteti 71. Pulskog filmskog festivala

28.05.2024.

Glavni natjecateljski program 71. izdanja Pulskog filmskog festivala, popratni glazbeni program te novosti ovogodišnjeg Festivala koji će se održati od 11. do 18. srpnja predstavili su u Domu hrvatskih branitelja u Puli ravnateljica Javne ustanove Pula Film Festival Tanja Miličić, umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala Danijel Pek, izbornik programa Mario Kozina te Krešimir Partl, državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske.

Pulski filmski festival lani je proslavio svoj 70. jubilej, a u 71. izdanju nastavlja graditi pozitivnu atmosferu kroz odnos s publikom, razvijati i jačati Pulu kao mjesto okupljanja hrvatske filmske zajednice i najvažnijih partnera hrvatskog filma te označiti kao važnu točku za početak nacionalne distribucije hrvatskog i nezavisnog filma.

Uz predstavljeni Glavni program, najavljeno je da će uskoro biti objavljen i film otvaranja 71. Pulskog filmskog festivala.

Novost ovogodišnjeg izdanja je da započinje u četvrtak, 11. srpnja i traje dan kraće, do 18. srpnja.

“Skraćeno izdanje je prilika da bolje iskoristimo produljeni vikend jer tijekom vikenda se može dulje ostati vani, a onima koji dolaze u Pulu dajemo priliku da u Puli ostanu dulje, od četvrtka do nedjelje i možda još koji dan. Publika tako može pratiti sve programe: dnevne, večernje i kasne projekcije kao i zabavni program te koncerte koji će se održavati večerima u dvorištu Doma hrvatskih branitelja i otvoreni su za sve”, istaknula je ravnateljica Pulskog filmskog festivala Tanja Miličić.

Državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske Krešimir Partl kazao je da je ovogodišnji program najkompletniji dosad i da je jednoglasno izglasan na Vijeću.

“Program je zaokružen i uočava neuralgične točke hrvatske filmske industrije te se posebno skrbi o plasmanu i distribuciji hrvatskog filma, potiče se nezavisne producente, nezavisni europski i hrvatski film i smatram da je Pula ovime osigurala veliku točku vidljivosti našem filmu. Po lanjskom izvješću za 70. Pulu vidi se da se publika vratila Festivalu i pozdravljam odluku da Festival počinje u četvrtak. Uvijek treba biti spreman na promjene jer smo dobili tri dana koji su bogati programom, a ljudi su slobodniji prisustvovati svemu što Festival nudi”, istaknuo je Krešimir Partl te potvrdio da je Vijeće predložilo da u Puli bude prikazan aktualni dobitnik Zlatne palme u Cannesu, film Nebojše Slijepčevića ''Čovjek koji nije mogao šutjeti''.

Umjetnički ravnatelj Danijel Pek istaknuo je da će otvaranje pred službeni početak vikenda privući više publike i gostiju te da je broj filmova i gostiju povećan u odnosu na lanjski što će rezultirati dinamičnijim rasporedom i uključivanjem većeg broja gostiju u festivalske programe.

“Među novostima je i da međunarodni program postaje natjecateljski, a usmjeren je na poticanje distribucije europskih i nezavisnih filmova na hrvatskom tržištu. Uvodimo razvojnu radionicu i pitching za televizijske serije, a okupljanje najvećeg dijela hrvatske audiovizualne industrije planirano je u drugom dijelu festivala, a pritom mislimo na autore, producente, studente, distributere, kinoprikazivače, predstavnike festivala i nacionalnih televizija”, istaknuo je Danijel Pek.

 GLAVNA KONKURENCIJA  

GLAVNI PROGRAM - HRVATSKI FILMOVI

Svjetsku premijeru na festivalu imat će:

Božji gnjev, r. Kristijan Milić (Eurofilm)
Frka, r. Svebor Mihael Jelić (Oksimoron)
Šlager, r. Nevio Marasović (Šlager film d.o.o.) 


Naslovi koji su već prikazani u hrvatskoj distribuciji ili na festivalima:

Bosanski lonac, r. Pavo Marinković (Telefilm)
Naša djeca, r. Silvestar Kolbas (Factum)
Proslava, r. Bruno Anković (Eclectica) 
Slatka Simona, r. Igor Mirković (Inter Film d.o.o.)
Sveta obitelj, r. Vlatka Vorkapić (Inter Film d.o.o.)
Žena s gumenim rukavicama, r. Mario Šulina (Slavonija nova) 


GLAVNI PROGRAM - HRVATSKE MANJINSKE KOPRODUKCIJE

Nacionalne premijere:

M, r. Vardan Tozija (Četiri film), Sjeverna Makedonija
Posljednji heroj, r. Žiga Virc (Nukleus film), Slovenija
Sirin, r. Senad Šahmanović (Sekvenca), Bosna i Hercegovina
Sunce mamino, r. Kosta Đorđević (Marinis Media), Srbija
Živi i zdravi, r. Ivan Marinović (Kinorama), Crna Gora 


Filmovi već prikazani na hrvatskim festivalima ili u distribuciji:

Domaćinstvo za početnike, r. Goran Stolevski (Kinorama), Sjeverna Makedonija
Ekskurzija, r. Una Gunjak (Nukleus film), Bosna i Hercegovina
KIX, r. Bálint Révész, Dávid Mikulán (Eclectica), Mađarska
Lost Country, r. Vladimir Perišić (Kinorama), Srbija
Ne očekuj previše od kraja svijeta, r. Radu Jude (Kinorama), Rumunjska
Radnička klasa ide u pakao, r. Mladen Đorđević (Kinorama), Srbija 


SLAVONIJA, MLADI I FILMOVI KOJI SPAJAJU AUTORSKI I KOMERCIJALNI SENZIBILITET

Govoreći o Glavnom programu, Danijel Pek napomenuo je kako se ove godine Slavonija istaknula kao tema u trima filmovima. “To su “Frka” Svebora Mihaela Jelića, “Žena s gumenim rukavicama” Marija Šuline i “Sveta obitelj” Vlatke Vorkapić. Svaki od njih se bavi različitim tema vezanima uz Slavoniju: poviješću, klasnim odnosima, patrijarhatom, ali i načinom na koji danas žive mladi. Od dokumentarne produkcije koja je tradicionalno snažna i raznolika, ovdje su se posebno istaknula “Naša djeca”, (auto)biografski film Silvestra Kolbasa koji duboko, iskreno i neposredno analizira dinamiku svoje obitelji” istaknuo je i izrazio zadovoljstvo što će u Glavnom programu biti i film Proslava Bruna Ankovića koji je uvršten u Glavni program Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima gdje konkurira za Kristalni globus.

Mario Kozina, pak, ističe da je velik broj filmova za mlade: Frka Svebora Mihaela Jelića, film snimljen o mladima, od mladih i za mlade. Među manjinskim koprodukcijama to su Sunce mamino Koste Đorđevića, KIX i Ekskurzija Une Gunjak. Zastupljeni su i žanrovski filmovi: u Hrvatskom programu to je Božji gnjev Kristijana Milića, triler, mystery i priča o osveti za vrijeme Domovinskog rata.

Također znatan dio prijava u program manjinskih hrvatskih koprodukcija dolazi s pedigreom prestižnih međunarodnih festivala, a uz to iznenađuju raznolikošću autorskih i žanrovskih pristupa te ponekad vrlo hrabrim i provokativnim izborom tema.

“S obzirom na to da dobar dio ovih filmova ima i znatan hrvatski doprinos, broj selektiranih filmova nešto je veći u odnosu na prošlu godinu, s ciljem da festivalskoj publici ponudimo što kvalitetniju selekciju te da kroz nju pružimo presjek aktualnog stanja na regionalnoj i svjetskoj filmskoj sceni”, kazao je izbornik programa Kozina te je istaknuo odličnu komediju “Živi i zdravi” Ivana Markovića s vrsnom glumačkom ekipom i film “Posljednji heroj” Žige Virca, komičnu satiru o tome kako prošlost utječe na naše živote. “Tu su i nešto mračnije priče kao što su “Radnička klasa ide u pakao” i “M” Vardana Tozje - mračni, distopijski filmovi s elementima horora”, zaključio je.

NENATJECATELJSKI PROGRAM I PROGRAMI ZA JAVNOST I MEDIJE

Od ostalih, nenatjecateljskih filmskih programa tu su za publiku najiščekivaniji PoPularni program, potom Vremeplov, Pulica, Studentski program te programi na Ambreli i Brijunima.

Od programa za medije i javnost nastavlja se lani započet kritičarski duel “Točno u podne”, moderirani polusatni razgovori u kojima dva filmska kritičara komentiraju filmove prikazane dan ranije u Hrvatskom programu. U jutarnjim satima bit će uobičajeno predstavljanje i razgovor s ekipama filmova i Glavnog programa prikazanog večer prije.

Izvor: HAVC