Novosti

Preminuo glumac Davor Janjić

Preminuo glumac Davor Janjić

30.11.2022.

Bosanskohercegovački filmski, televizijski i kazališni glumac Davor Janjić preminuo je u 54. godini u Beogradu.

Davor Janjić je rođen u Tuzli 18. studenog 1969. godine. Studirao je filmsku glumu u Studiju za mlade glumce i na Akademiji u Sarajevu. Bio je član Otvorene scene Obala Sarajevo i najmlađi član Ateljea 212 u Beogradu. Od 1997. godine je radio i živio u Sloveniji.  

Prvu filmsku ulogu imao je sa samo 17 godina u ostvarenju ''Ovo malo duše'', koje je režirao Ademir Kenović, a nakon toga je ostvario ulogu u filmu ''Život sa stricem'', čiju režiju potpisuje Krsto Papić, gdje je glumio lik Martina Kujundžića. Taj je film iz 1988. godine bio nominiran za nagradu Zlatni globus.

Nakon '90-ih godina igrao je u još dvadesetak filmskih ostvarenja. Jednu od najzapaženijih uloga ostvario je u hrvatskom film ''Čaruga'' Rajka Grlića (1991.)

"Mogu samo reći da je bio fantastičan glumac s jednom izuzetnom, lijepom energijom, punom veselja, koja mi je zaista bila potrebna u Čarugi. Davor je filmu dao taj duh veselja i za to sam mu uvijek zahvalan," rekao je Grlić za 24 sata. 

Hrvatska publika ga je gledala i u TV seriji ''Ponos Ratkajevih'' u kojoj je glumio Franju Valentu.

Igrao je i u filmovima ''Belle Epoque'' (utjelovio je Freudova pacijenta), ''Duhovi Sarajeva'', slovenskom ''Outsideru'' i drugima. Jedna od posljednjih filmskih uloga bila mu je u hrvatskoj manjinskoj koprodukciji ''Ja sam Frank'' slovenskog redatelja Metoda Peveca (hrvatski koproducenti su Ivan Maloča i Maja Vukić). 

Izvor:HAVC