Novosti

Program za svibanj u Kino Zoni je tu!

03.05.2021.

Prije negoli napustimo komforna četiri zida Kazališta lutaka i izađemo na svjež zrak, u svibnju vam donosimo 5 filmskih naslova žanrovske raznolikosti, ali neupitne kvalitete.

Čast otvaranja ovog toplog proljetnog mjeseca dopala je satiričnu makedonsku dramu ''Bog postoji, njeno ime je Petrunija'' koju prikazujemo u srijedu 5. svibnja. 

U makedonskoj drami ovjenčanoj nagradom ekumenskog žirija na Berlinaleu redateljica Teona Strugar Mitevska donosi satiru temeljenu na istinitoj priči o ženi koja ulazi u okršaj sa zastarjelim tradicijama. Lokalni svećenik svakog siječnja u rijeku baca drveni križ za kojim skače stotine muškaraca. Onoga tko ga izroni, kaže običaj, pratit će sreća i uspjeh. Ovaj put za križem spontano zaroni i neugledna Petrunija, koja ga uspije ugrabiti prije drugih. Muškarci su bijesni te nastaje kaos, ali Petrunija ne popušta. Film propituje demokratske promjene u makedonskom društvu osuđujući pritom ponašanje crkve, sudstva i medija.

U glavnim ulogama nastupaju Zorica Nusheva, Labina Mitevska i Simeon Moni Damevski, a valja naglasiti i kako je film uz gore spomenutu nagradu s Berlinalea osvojio i brojna druga priznanja uključujući nagradu kritike u Motovunu, nagradu za najbolju glumicu na festivalu u Sevilli, LUX nagradu za najbolji film i brojne druge. 

Već dan kasnije, odnosno, u četvrtak 06. svibnja stiže nam hvaljena art drama ''Pisma Paulu Morriseyu''.

Radnja filma strukturirana je kao niz celuloidnih pisama koja su s različitih dijelova svijeta poslana Paulu Morrisseyu, redatelju kultnih filmova ''Smeće'', ''Meso'' i ''Vrućina'' (među ostalima, naravno), suradniku slavnog Andya Warhola i agentu legendarnog rock sastava 'The Velvet Underground'. Filozofski, ali i zabavno.

Glavne uloge u filmu Armanda Rovire i Saide Benzal tumače Xavi Sáez, Almar G. Sato i María Fajula, a od svojeg premijernog prikazivanja do danas, film je osvoji niz festivalskih priznanja i nominacija.

Srijeda 12. svibnja rezervirana je pak za posljednji film poznatog francuskog redatelja Françoisa Ozona ''Ljeto ’85.'' koja nam kazuje jednu nostalgičnu, pitku i napose romantičnu priču.

Kada se 16-godišnji Alexis nasuka na obali Normandije, 18-godišnji David ga spašava poput pravog junaka. Alexis ubrzo shvaća da je upravo upoznao prijatelja iz snova. Umjesto da uživa u svojim pubertetskim željama, Alexis mašta o smrti. Ipak, ovog ljeta će imati priliku da odraste i pronađe svoju prvu ljubav. Ali hoće li ti snovi trajati više od samo jednog ljeta?

Film ''Ljeto’85.'' službeno je izabran za konkurenciju ovogodišnjeg filmskog festivala u Cannesu, a također je prikupio impresivnih 12 nominacija za francusku nagradu Cesar te nominaciju u kategoriji najbolje režije za nagradu Europske filmske Akademije. Glavne uloge u filmu ostvarili su mladi francuski glumci Félix Lefebvre, Benjamin Voisin i Philippine Velge kojoj je ovo prva filmska uloga.

Tjedan dana kasnije, odnosno, u srijedu 19. svibnja očekuje nas dokumentarni film ''Izbačeni''.

Malo koga više iznenađuje nezaustavljiv rast cijena stanova u gradovima diljem svijeta, pa i sada kada prihodi stanara stagniraju. Život u gradu sve je manje nalik životu; svjetskim metropolama danas upravljaju novi, bezlični posjednici koji crpe sve iskoristive resurse i guraju nezapamćenu globalnu stambenu krizu. „Ovo nije gentrifikacija, ovo je nešto gore“, reći će sociologinja Saskia Sassen. Švedski redatelj Fredrik Gertten koji se ni inače ne libi od sukoba sa svjetskim megakompanijama prati Leilani Farhu, posebnu izvjestiteljicu UN-a za pravo na stambeno zbrinjavanje, u njezinoj istrazi mutnog svijeta nekretninskih investitora i špekulanata. Zajedno obilaze cijeli svijet, od Velike Britanije, Švedske i Španjolske, do Čilea i Južne Koreje, pokušavajući odgonetnuti zašto gradovi na tako različitim lokacijama imaju gotovo isti problem sa stanovanjem. Zašto si više ne možemo priuštiti gradski život?

Film Fredrika Gerttena dobitnik je niza priznanja na festivalima dokumentarnog film.  

Nakon projekcije filma biti će održan razgovor sa stručnjacima.

Za sam kraj mjeseca, u srijedu 26. svibnja, dovodimo vam izuzetno hvaljenu satiričnu dramu proslavljenog švedskog redatelja Rubena Östlunda, ''Kvadrat''.

Christian je cijenjeni kustos muzeja suvremene umjetnosti, razveden, ali predan otac dvoje djece koji vozi električni automobil i podržava dobre ciljeve. Njegov sljedeći postav je "Kvadrat", instalacija koja prolaznike poziva na altruizam, podsjećajući ih na njihovu ulogu odgovornih suljudi. Ali ponekad je teško opravdati vlastite ideale: Christianov glupi odgovor na krađu telefona odvlači ga u sramotne situacije. U međuvremenu, PR agencija muzeja kreirala je neočekivanu kampanju za "Kvadrat". Odgovor je prenagljen i šalje Christiana, kao i muzej, u egzistencijalnu krizu.

Švedski kandidat za nagradu Oskar 2018. osvojio je brojne prestižne festivalske nagrade i nominacije od kojih svakako valja izdvojiti 'Zlatni palmu' u Cannesu, nagrade za najbolji film, komediju i režiju na 'Europskim filmskim nagradama', nagradu kritike na Toronto film festivalu, 'Goyu' za najbolji europski film te brojne druge. Glavne uloge u ''Kvadratu'' tumače međunarodno poznata lica Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West i Terry Notary.