Novosti

Prosinac u Kino Zoni!

Prosinac u Kino Zoni!

01.12.2020.

Dragi naši filmoljupci, polako smo stigli i do posljednjeg mjeseca ove turbulentne i strahovite godine, no unatoč najcrnjim prognozama, filmski program u Kino Zoni ide do kraja. Nastojali smo kroz selekciju filmova za prosinac odabrati naslove koji će vam zahvaljujući svojim uvrnutim pričama vratiti osmijeh na lica. Prije negoli vam predstavimo program, naglašavamo kako će se sve projekcije zbog gustog rasporeda u Kazalištu lutaka Zadar ovaj mjesec održati isključivo u Koncertnoj dvorani Kneževe palače.

U srijedu 02. prosinca stiže nam islandska crnohumorna komedija o sukobu susjeda, film ''Kucni u drvo'' redatelja Hafsteinna Gunnara Sigurðssona koji nam prikazuje koliko daleko može otići gnjev dva bračna para čiji temelj leži duboko ispod velikog drveta smještenog u predgrađu. U filmu glume: Steinþór Hróar Steinþórsson, Edda Björgvinsdóttir, Sigurður Sigurjónsson, Þorsteinn Bachmann i Selma Björnsdóttir, a valja naglasiti i to da je uz nominacije u Veneciji i Palm Springsu film Hafsteinna Gunnara Sigurðssona osvojio nagradu žirija na 'Fantastic Festu', nagradu za najbolju kameru na međunarodnom festivalu u Dublinu, odnosno, nagradu za najboljeg redatelja na festivalu u Austinu.  


Tjedan dana kasnije, odnosno, u srijedu 09. prosinca prikazujemo vam duhoviti finski dokumentarac ''Moje stvari'' koji pogađa ravno u srž ekspanzije konzumerizma 2000-ih u profinjenoj (finskoj) kombinaciji ozbiljnosti i humora. Priča prati dvadesetčetverogodišnjeg Petrija koji odlučuje provesti radikalan eksperiment. Petri je nesretan i osjeća da ga guše materijalne stvari koje je nakupio u stanu, pa ih pakira i seli u podrum, a sam počinje živjeti prema skromnom no strogom samonametnutom pravilu: smije vratiti samo jednu stvar dnevno i ne smije kupiti ništa novo. Režiju i scenarij ovog odvažnog dokumentarca potpisuje sam protagonist filma, Petri Luukkainen.  


Srijeda 16. prosinca rezervirana je pak za jedan obljetnički naslov, a izbor je pao na 30 godina staru, izvanrednu, ali često i zanemarenu gangstersku dramu slavne braće Coen, ''Millerovo raskrižje''. Radnja filma prati Toma Reagana, dugogodišnjeg savjetnika i pouzdanika Lea O'Bannona, gangstera i političkog šefa koji vodi svoj grad u eri prohibicije. Kad Leov talijanski neprijatelj Johnny Caspar najavi svoje namjere da ubije varalicu kladioničara Bernieja Bernbauma, Leo prijeđe preko Tomova savjeta i pruži zaštitu Bernieju. Naime, Bernie je brat Verne Bernbaum, oportunističke kriminalke koja održava dugogodišnju vezu s Leom kao i tajnu aferu s Tomom. Uloge u ovom fantastičnom filmu među ostalima tumače: Gabriel Byrne, Marcia Gay Harden, John Turturro, Albert Finney, Jon Polito i Steve Buscemi, a valja naglasiti kako je Joel Coen za svoj redateljski trud i znanje nagrađen na prestižnom međunarodnom festivalu u San Sebastiánu.  


Za kraj ovogodišnjeg izdanja Kino Zone, u ponedjeljak 21. prosinca ćemo vam u suradnji s HAVC-om prikazati reviju '8. maraton kratkometražnog filma' u sklopu koje ćete moći pogledati najbolja domaća kratkometražna ostvarenja iz žanrova igranog, dokumentarnog, animiranog i eksperimentalnog filma. 


*Ulaznice po standardnoj cijeni od 20 kn mogu se kupiti svakog radnog dana od 08-14 h u prostoru Centra nezavisne kulture (preko puta pošte na Relji) te na samoj lokaciji prikazivanja (Kneževa palača) sat vremena prije početka projekcije. 


*Zbog novodonesenih epidemioloških mjera broj sjedala u dvorani ograničen je na 20 stoga vas molimo da svoje ulaznice osigurate na vrijeme. 


*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar i Kazalištem lutaka Zadar.