Novosti

''Radije bih bila kamen'' Ane Hušman kandidat za Europsku filmsku nagradu

''Radije bih bila kamen'' Ane Hušman kandidat za Europsku filmsku nagradu

30.01.2024.

Dokumentarno-eksperimentalni film Radije bih bila kamen autorice Ane Hušman izabran je za kandidata za Europsku filmsku nagradu u kategoriji kratkometražnog filma na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu koji traje do 4. veljače.

"Autorica pridaje lirsku i osjetilnu pozornost krajoliku ugroženom ekološkim i ekonomskim promjenama te donosi razoružavajuće brižnu perspektivu, spojenu majstorski poetskom naracijom. Jedna regija Hrvatske prikazana je kroz dirljiv kolaž osobnih i kolektivnih sjećanja, kako bismo nježno razmislili o tragovima koje ostavljamo iza sebe," stoji u obrazloženju žirija koji je odabrao film Radije bih bila kamen autorice Ane Hušman kao festivalskog kandidata za Europsku filmsku nagradu. 

"Jako me veseli nagrada, koja je ujedno i dobar start za život filma. No, prije svega je to pohvala ekipi s kojom već godinama radim filmove. Zahvaljujem i HAVC-u što i dalje ulaže i njeguje eksperimentalni film," rekla je autorica tim povodom.

Kategorija Europski kratkometražni film organizirana je u suradnji Europske filmske akademije s festivalima diljem Europe. Na svakom od kvalificiranih festivala, među kojima je i Međunarodni filmski festival u Rotterdamu, neovisni žiri bira jednog kandidata za utrku za nominaciju za Europsku filmsku nagradu, a sveukupna lista se sastoji od 29 naslova. Kvalificirani festivali nominirat će na kraju pet filmova, a za pobjednika će glasati članovi Europske filmske akademije. 

Dokumentarno-eksperimentalni film Radije bih bila kamen premijerno je prikazan u petak, 26. siječnja u Rotterdamu kao dio glavnog natjecateljskog programa Tiger Shorts. 

Film kroz protagonistkinju Malu Jelu prepričava događaje koji su obilježili generaciju i odredili budućnost krajolika Like, zanemarenog i slabo naseljenog dijela Hrvatske. Životni uvjeti i događaji koji su odredili budućnost krajolika uvjetovali su i živote stanovnika, njihove samoće, odnose, mogućnosti, strepnje i nadanja. Mala Jela utjelovljuje više ženskih lica u obitelji koju dominantno čine žene: majku, baku, sestru, tetke.

Direktor fotografije je Ivan Slipčević, montažerka je Iva Kraljević, a za zvuk (dizajn i miks) i glazbu bio je zadužen Ivan Zelić, dok je zvuk snimala Ivna Jurković. Film je realiziran u produkciji Studija Pangolin, a producentica je sama autorica, Ana Hušman. Distributer je Bonobostudio. 

Podsjetimo, u Rotterdamu se premijerno prikazao i posljednji film preminulog umjetnika Ivana Faktora, Bol, i to u sklopu sekcije Short & Mid-length. Film su publici predstavili montažer Damir Čučić i producentica Jelena Duh. 

Također, u industrijskom dijelu festivala, u sklopu radionice Rotterdam Lab namijenjene producentima / producenticama u usponu sudjeluje producentica Nika Obučina (Antitalent).

Međunarodni filmski festival u Rotterdamu (International Film Festival Rotterdam - IFFR) jedan je od najvećih i najutjecajnijih filmskih festivala koji, osim što svake godine privlači desetke tisuća profesionalaca i posjetitelja, određuje buduće filmske trendove i otkriva filmaše na koje treba obratiti pažnju.  

Izvor: HAVC