Novosti

''Sigurno mjesto'' i ''Najsretniji čovjek na svijetu'' u konkurenciji za nominaciju za Europsku filmsku nagradu

''Sigurno mjesto'' i ''Najsretniji čovjek na svijetu'' u konkurenciji za nominaciju za Europsku filmsku nagradu

16.08.2023.

Odbor Europske filmske akademije odabrao je 19 najboljih dugometražnih naslova iz 17 europskih zemalja koji se predlažu svim članovima Europske filmske akademije na razmatranje za nominaciju za ovu prestižnu nagradu. Među odabranim filmovima je i višestruko nagrađivani prvijenac Jurja Lerotića, ''Sigurno mjesto'' (Pipser) i manjinska koprodukcija ''Najsretniji čovjek na svijetu'' Teone Strugar Mitevske (Terminal 3).

Odbor je 19 najboljih europskih dugometražnih igranih ostvarenja odabrao savjetujući se s nizom filmskih stručnjaka. Ovaj odabir prvi je od tri koraka u izboru za Europsku filmsku nagradu. Selektiranih 19 filmova predloženi su svim članovima Europske filmske akademije (njih 4.600) na razmatranje za nominaciju za Europske filmske nagrade. Nakon što su pregledali sve predložene naslove, članovi će glasati, a filmovi s najvećim brojem glasova bit će nominirani za kategorije Najbolji europski film, Najbolji europski redatelj, Najbolji europski glumac, Najbolja europska glumica, Najbolji europski/a scenarist/ica te Najbolji europski dokumentarni film. Osim toga, odabranih 19 naslova razmatrat će se i za nagrade za izvrsnost (Excellence Awards). Više detalja možete pronaći i na službenoj stranici Europske filmske akademije. 

Nominacije će biti objavljene 7. studenog, a pobjednici će biti poznati na svečanoj dodjeli nagrada u Berlinu, 9. prosinca 2023. godine. Ostale shortliste bit će objavljene u rujnu. 

Sigurno mjesto bio je hrvatski kandidat za nominaciju za nagradu Oscar. Riječ je o višestruko nagrađivanom dugometražnom prvijencu redatelja Jurja Lerotića koji je nastao u produkciji kuće Pipser, a čija je producentica Miljenka Čogelja.

"Sretni smo što vjerujemo da će selekcija za Europsku filmsku nagradu produžiti život filmu i nadamo se da će na neki način, osim na Sigurno mjesto, dodatno skrenuti pozornost prema cijeloj hrvatskoj kinematografiji. Proces selekcije izgleda tako da u ovoj fazi za ulazak među nominirane filmove glasaju članovi Europske filmske akademije pa se nadamo podršci Hrvatskog audiovizualnog centra te hrvatskih i regionalnih kolega u promociji filma među međunarodnim glasačima," rekla je tim povodom producentica Čogelja. 

Film je dosad osvojio 35 nagrada i priznanja, a bio je prikazan na više od 50 festivala diljem svijeta. Svoj je put započeo svjetskom premijerom na Filmskom festivalu u Locarnu gdje je osvojio čak tri nagrade (najbolja režija, glumac i debitantski film), a regionalnu je imao na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, gdje je osvojio četiri nagrade (od kojih čak dva Srca Sarajeva: za najbolji film i najbolju mušku ulogu). Na domaćem terenu ovjenčao se, između ostalog, i Zlatnim arenama na Pulskom filmskom (za režiju Jurju Lerotiću, za najboljeg glavnog glumca Goranu Markoviću i za fotografiju Marku Brdaru). 

Najsretniji čovjek na svijetu posljednji je uradak redateljice Teone Strugar Mitevske koji nastaje u koprodukciji između Sjeverne Makedonije, Belgije, Danske, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Hrvatska koproducentica je Vanja Sremac (Terminal 3).

U filmu glume Jelena Kordić Kuret, Adnan Omerović, Izudin Bajrović, Ana Kostovska, Mona Muratović, Vedrana Božinović, Irma Alimanović, Siniša Vidović, Kemal Rizvanović, Nikolina Kujača, a u jednoj od većih uloga je i hrvatska glumica Ksenija Marinković.

Film je premijerno prikazan na 79. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji i kandidat je Sjeverne Makedonije za nagradu Oscar. Među brojnim priznanjima, Najsretniji čovjek na svijetu broji i Grand Prix i Nagradu mladog žirija na 14. Filmskom festivalu Les Arcs u Francuskoj te nagradu FIPRESCI za najbolji film na festivalu u Ateni. Nedavno je osvojio i nagrade na Pulskom filmskom festivalu u kategorijama za manjinske koprodukcije (Zlatna Arena za glavnu mušku ulogu Adnanu Omeroviću; Posebna nagrada ocjenjivačkog suda Jeleni Kordić Kuret).  

Izvor: HAVC