Novosti

SJEĆANJE NA IKONE HORORA: Peter Cushing, Christopher Lee, Vincent  Price

SJEĆANJE NA IKONE HORORA: Peter Cushing, Christopher Lee, Vincent Price

27.05.2020.

26. i 27. svibnja datumi su koji fanovima horor žanra, a i filmske umjetnosti općenito dobro odzvanjaju u glavi jer to su dani kad su rođeni najveći glumački velikani žanra, moćni trio Cushing/Lee/Price!

Peter Wilson Cushing rođen je 26. svibnja 1913. u Surreyu, Engleska. Cushing se zainteresirao za glumu već u ranoj dobi inspiriran prvenstveno svojom tetom, kazališnom glumicom. Interes nije nestao niti tijekom školovanja te je zahvaljujući stipendiji preselio u London u 'Guildhall School of Music and Drama'. Neko vrijeme glumi u kazalištu, a u dobi od 26 odlučuje se okušati u Hollywoodu. Prvu manju filmsku ulogu dobiva u Whaleovoj adaptaciji Dumasovog popularnog avanturističkog romana ''Tri mušketira'' (1939.). Kroz narednih par godina pojavljuje se u nekoliko epizodnih, slabo zapaženih uloga, a potom se vraća u Englesku. 

Poslije rata sve češće glumi u kazalištu, a prvu zapaženiju filmsku ulogu ostvaruje kao Osric u Olivierovoj izvanrednoj adaptaciji Shakespearovog ''Hamleta'' (1948.). Na snimanju upoznaje i svojeg, kasnije će se pokazati najboljeg prijatelja i partnera u 'filmskom zločinu', Christophera Leea. Nakon nekoliko TV uloga od kojih valja istaknuti onu Darcya u TV serijalu ''Ponos i predrasude'' (1952.), Cushing se ponovno susreće s Leejem na snimanju Hustonove biografske glazbene drame ''Moulin Rouge'' (1952.). Idućih pet godina, Cushing se paralelno pojavljuje kako na malim, tako i velikim ekranima, dobiva sve veće uloge (valja spomenuti onu generala Memnona u povijesnom spektaklu ''Aleksandar Veliki''), no prvu pravu priliku i instant uspjehu ostvaruje 1957. ulogom genijalnog, ali ludog znanstvenika Victora Frankensteina (istu će tijekom narednih 15-ak godina reprizirati još 5 puta!) u klasiku horor žanra, Fisherovom ''Prokletstvu Frankensteina'' (1957.). Fanovi dakako to već znaju, no valja ponoviti kako ulogu čudovišta tumači Christopher Lee!

S navedenim filmom, friško začeti studio 'Hammer' započinje renesansu horor i fantastičnog žanra, a Cushing i Lee postaju prave zvijezde. Već iduće godine Cushing se pojavljuje (među ostalom) u još jednom 'Hammerovom' hitu ''The Abominable Snowman'', no to je tek početak. Pravi 'boom' događa se s filmom ''Drakula'' (1958.) u kojem se ponovno okuplja glumački duo Cushing/Lee, dok redateljskom palicom ponovno upravlja legendarni Terrence Fisher. Film doživljava enormnu globalnu popularnost, a kritika interpretacije Cushinga kao profesora/doktora Van Helsinga, odnosno, Leeja kao Drakulu jednoglasno proglašava najboljim do tad. Naravno, sam film je poput spomenutog Frankensteina iznjedrio i brojne nastavke, a Cushing je svoju ulogu neumornog lovca na vampire ponovio još 3 puta.

Svoj idući veliki uspjeh trojac Fisher/Cushing/Lee ponavlja već iduće godine s filmom ''Baskervillski pas'' u kojem Cushing odijeva lovačko odijelo, stavlja lulu u usta i suvereno odglumljuje najslavnijeg detektiva u povijesti, legendarnog Sherlocka Holmesa. Istoj ulozi, Cushing se vraća kroz istoimeni popularni TV serijal iz 1968., tj. u TV filmu ''Maska smrti'' iz 1984. Mršav, upalog blijedog lica i aristokratskog držanja, Cushing postaje idealan izbor za uloge kojekakvih doktora, profesora i znanstvenika, a kroz naredna, gotovo tri desetljeća pojavljuje se u brojnim horor i SF filmova gdje uz spomenute likove među ostalima tumači i svima znanog doktora Whoa, šerifa od Nottinghama, odnosno, Grand Moff Tarkina u prvim ''Ratovima zvijezda''. Cushing i Lee, s vremenom su postali neraskidivi prijatelji, a do Cushingove smrti 1994. (umro je od raka prostate), zajedno su glumili u čak 24 projekta.

Što se tiče samog 'princa tame' Christophera Leeja, njegov životni put i karijera su u samom početku djelovali potpuno drugačije.

Christopher Frank Carandini Lee rođen je 27. svibnja 1922. u Londonu. Dobar dio djetinjstva i formativnih godina bio mu je obilježen traumatičnim događajima poput razvoda roditelja i čestih selidbi. Majka mu se prvo preudala za imućnog bankara Rosea, inače ujaka kasnije slavnog 'Bondovog stvoritelja' Ian Fleminga, koji je Christophera upisao u prestižne internate gdje se ovaj polako interesirao za glumu. No, u nadolazećim godinama njegovo problematično ponašanje, učestale školske tučnjave, a na kraju i majčin razvod do Rosea prisilili su ga da već u dobi od 17 pronađe posao kako bi prehranio majku i sestru.

Tijekom 2. svjetskog rata, Lee je prošao svakojake avanture o kojima bi se dalo pisati satima stoga ćemo se prebaciti na početak njegove aktivne glumačke karijere. Ideju za bavljenjem glumačkom profesijom u glavu mu je 'usadio' njegov rođak Nicolo Carandaini, tadašnji talijanski ambasador u Engleskoj. Lee upisuje glumačku školu 'Charm School', no uloge teško pronalazi. Filmski debi ostvaruje 1947. epizodnom ulogom u malo znanoj gotičkoj romansi Terencea Younga ''Hodnik ogledala''. Idućih desetak godina dobiva kojekakve epizodne uloge i ulogice (uključujući i onu kopljonoše u Olivierovom ''Hamletu'' gdje upoznaje Petera Cushinga), no prava prilika za uspjehom ukazuje mu se 1957. kad prihvaća ulogu 'čudovišta' u filmu "Prokletstvo Frankensteina" (1957.) kojim je britanska produkcijska kuća 'Hammer' započela serijal 'oživljavanja' zaboravljenih 'Universalovih' horor klasika. Kako smo gore već naveli, osim velikog uspjeha, Lee na snimanju učvršćuje prijateljstvo s Cushingom koje ostaje neraskidivo.

Već iduće godine, Lee i Cushing su se pojavili u remek-djelu horor žanra "Drakula" (1958). Cushinga je dopala uloga profesora Van Helsinga dok je Lee... ma znate i sami odgovor na to. Legenda je rođena, uloga za sva vremena, pečat za cijelu karijeru. Naravno, nitko nije želio kraj. Pali su neizbježni nastavci ("Drakula: Princ tame", "Drakula ustaje iz groba", "Okusi Drakulinu krv", "Drakulini ožiljci", "Drakula A.D. 1972" i ''Drakulini sotonski obredi"), a ulozi slavnog vampira se vraćao i kroz brojne komične cameo nastupe ili alternativne izvedbe (npr."Grof Drakula" Jesúsa Franca). 

Zahvaljujući svojoj fizionomiji (visok, mršav, blijeda lica i zastrašujućeg pogleda) i suverenom držanju, Lee je nastavio nizati uloge što u klasicima žanra ("Baskervillski pas", "Mumija", "Gorgon", "Lice Fu Manchua", "Rasputin, ludi svećenik","Uzjaši đavla", "Vrišti i ponovno vrišti"...), što trash naslovima, a često je radio i 'izlete' u druge žanrove gdje je itekako ostavio nezaboravne pečate (Rochefort u "Tri mušketira", Scaramanga u "Čovjek sa zlatnim pištoljem", itd, itd, itd...). Uloga koju će svi fanovi žanra (pa i šire) vječno pamtiti, jest ona Lorda Summerislea u remek-djelu "Čovjek od pruća" (1973). Ako želite osjetiti pravu jezu bez gotovi kapi krvi, onda je ovo pravi film za vas.   

U brojnim intervjuima znao je izjaviti kako je najponosniji na svoju interpretaciju Muhammada Ali Jinnaha, osnivača države Pakistan, u filmu ''Jinnah'', no mišljenja smo kako je skroman u toj izjavi jer u koliko god loših filmova se pojavio (a bilo ih je dosta u karijeri koja broji gotovo 300 naslova), Lee je uvijek bio profesionalan i uvjerljiv. Kako bi ga i mlađe generacije dobro upamtile, Lee je u posljednjih 15-ak godina prihvatio upečatljive uloge negativaca grofa Dookua i čarobnjaka Sarumana u mega popularnim serijalima ''Ratovi zvijezda'' i ''Gospodar prstenova''. Za života, Sir Christopher Lee je bio i vrhunski poliglot, humanitarac, a prepoznatljivi glas je nerijetko koristio i u glazbenim vodama, osobito onima heavy metal smjera. Ovaj svijet je napustio 6. lipnja 2015. u 94 godini života, no zahvaljujući brojnim antologijskim ulogama, Christopher Lee će živjeti vječno.

Za kraj ovog mini specijala o rođendanskim čestitkama ikonama horor žanra ostavili smo njihovog američkog kolegu, legendarnog Vincenta Pricea! 

Vincent Leonard Price rođen je 27. svibnja 1911. u St. Louisu u imućnoj obitelji proizvođača slastica. Nakon diplomiranja na prestižnom 'Yaleu', Price se počinje interesirati za glumu, a aktivnu glumačku karijeru započinje 1935. u ni manje ni više Wellesovoj kazališnoj trupi 'Mercury Theatre'. Prve filmske uloge su mu uglavnom one karakternih likova, a debitira 1938. u komediji ''Servis de Luxe''. Zahvaljujući upečatljivom, unikatnom i napose kultiviranom glasu i aristokratskom držanju, Price u nadolazećem periodu s lakoćom dobiva uloge plemića, profesora, sudaca, znanstvenika i doktora, a prvi zapaženiji nastup bilježi u noir klasiku Otta Premingera ''Laura'' (1944.). Prvi 'izlet' u horor žanr Price ima već 1939. u ''Londonskom tornju'' gdje ekran dijeli s legendarnim Borisom Karloffom i Basilom Rathboneom, a 1944. i u nastavku popularnog ''Nevidljivog čovjeka'' imena ''Povratak nevidljivog čovjeka''. 

Sve češće mu nude uloge negativaca u trilerima i noir krimićima, a u 50-ima počinje i njegov pravi uzlet u horor žanru. Prva značajnija žanrovska uloga jest ona ubilačkog kipara, profesora Henrya Jarroda u ''Kući od voska'' (1953.). Već iduće godine pojavljuje se u ulozi osvetoljubivog mađioničara i majstora maske u ''Ludom mađioničaru'', a veći uspjeh bilježi ulogama Françoisa Delambrea u kultnom SF hororu ''Muha'' (1958.), odnosno nastavku, ''Povratak muhe'' (1959.). Te iste 1959. Price bilježi i uloge u klasicima ''Kuća na ukletom brdu'' i ''The Tingler'' šok majstora Williama Castlea i ''Šišmiš'' Cranea Wilbura, no to je tek početak njegove prave afirmacije u žanrovsku zvijezdu koja stiže već iduće godine kad započinje suradnju s Rogerom Cormanom u njegovim adaptacijama priča velikog E. A. Poea.  

1960. Corman i Price snimaju ''Pad kuće Usher'', kritika je unatoč skromnom budžetu oduševljena Cormanovom kreativnošću, a Price dobiva sve hvalospjeve za interpretaciju Rodericka Ushera. Naravno, to je bila tek 'ulazna karta' u svijet velikog Poea, pa je kroz naredne četiri godine ovaj iznimni dvojac snimio još i: '''Njihalo strave'', ''Priče strave i užasa'', ''Gavran'', ''Ukleta palača'', ''Maska crvene smrti'' i ''Ligejin grob''. Priceov doticaj s Poeom tu nije stao pa je tako s Gordonom Hesslerom 1969. snimio ''Duguljasti sanduk'', odnosno, ''Večer s Edgarom Alanom Poeom'' (1970.) Kennetha Johnsona u kojem recitira neke od najslavnijih priča ovog voljenog pisca.   

Dakako, sve ove ali druge brojne nezaboravne uloge u naslovima poput: ''Londonski toranj'' (1962.), ''Posljednji čovjek na Zemlji'' (1964.), ''Odvratan dr. Phibes'' (1971.), ''Krvavo kazalište'' (1973.) ili  ''Luda kuća'' (1974.) cementiraju Priceovu slavu i pretvaraju ga u pravu ikonu horor žanra koja pomalo baca u zaborav nekadašnje velikane Borisa Karloffa i Belu Lugosija. Do 80-ih, Price je sveprisutan, bilježi nebrojene nastupe u raznim filmovima i TV serijama i emisijama, a sve češće i koristi svoj prepoznatljivi glas za naraciju ili crtiće. 1983. udružuje snage s gore spomenutim kolegama Peterom Cushingom i Christopherom Leejem u horor komediji ''Kuća dugih sjena'', no tadašnja generacija će ga ponajprije pamtiti po nezaboravnoj naraciji ultra popularnog videospota za pjesmu ''Thriller'' Michaela Jacksona. Na velikom ekranu posljednji put se pojavljuje 1990. kao tvorac Edwarda Škarorukog u istoimenom filmu Tima Burtona, a do smrti 1993. u još nekoliko navrata posuđuje svoj glas te bilježi nastup u TV krimi drami ''Srce pravde'' (1992.).

Moglo se o ovom trojcu ispisati još 'sinje more' kojekakvih zanimljivosti, no kao i u slučaju drugih velikana, kao najveće nasljeđe nam ostavljaju svoje brojne nezaboravne uloge i filmove uz pomoć kojih će živjeti vječno!