Novosti

SRETAN ROĐENDAN: Eric Clapton

SRETAN ROĐENDAN: Eric Clapton

30.03.2020.

Premda danas rođendan slavi mnoštvo slavnih glumica, glumaca, redatelja i ostalih pripadnika sedme umjetnosti, mi ćemo posebnu rođendansku čestitku, ovom prilikom, ipak uputiti jednom glazbeniku i skladatelju.

Eric Patrick Clapton, rođen je na današnji dan prije 75 godina u Surreyu, Engleskoj. U ranom djetinjstvu, siroti Eric je dugo godina bio uvjeren kako su mu baka i njezin drugi suprug pravi roditelji, a da mu je biološka majka u biti sestra. Zašto? Majka Patricia Molly Clapton rodila ga je tek sa 16 godina, dok mu je otac bio u ratu. Nakon svršetka rata, otac Edward Walter Fryer se vratio u rodnu Kanadu, a za malenog Erica se uglavnom brinula njegova baka. Nekoliko godina kasnije, majka mu se udala za drugog kanadskog vojnika, s kojim se odselila u Njemačku, dok je Erica ostavila na skrb baki.

Za svoj trinaesti rođendan, Eric dobiva svoju prvu akustičnu gitaru, no kako je bila dosta nezgrapna za njegove tad još male prste, brzo je izgubio interes za sviranjem. U formativnim godinama ponovno se vraća gitari, marljivo i ustrajno vježba zahtjevne blues akorde i snima ih na magnetofon, kako bi mogao ispraviti eventualne pogreške u sviranju. S godinama je prolazio njegov interes za školovanjem, a rastao onaj za sviranjem. Bio je sve bolji u rukovanju gitarom te je počeo polako svirati na ulici, gdje su ga jako brzo zapazili. Nakon svirki po pubovima, Clapton sa sedamnaest postaje članom banda ‘’The Roosters’’.

Nekoliko mjeseci kasnije te iste 1963. godine mladi Eric, započinje svirati u blues rock grupi ‘’The Yarbirds’’ gdje se zadržao do 1965. Zajedno s grupom, Clapton je stekao reputaciju moćnog bluesera, a istu je potvrdio i u idućem bandu imena ‘’John Mayall & The Bluesbreakers’’. Zajednička ljubav Mayalla i Claptona nažalost nije dugo trajala i on se brzo upustio u druge kolaboracije, da bi 1966. s Jackom Bruceom i Gingerom Bakerom oformio ‘supergrupu’ ‘’Cream’’.

Premda su se raspali već dvije godine kasnije, grupa je zajedno snimila četiri antologijska albuma i zauvijek se upisala u anale R’N’R glazbe i direktno utjecala na veliki broj glazbenika koji su uslijedili. Bitno je naglasiti i to kako je za vrijeme djelovanja grupe, Clapton uz sviranje glazbe, sve više uvježbavao i svoje vokalne sposobnosti, što mu je izuzetno pomoglo u kasnijoj solo karijeri.

Prvi solo album (naziva ‘Eric Clapton’, naravno) objavljuje 1970. s čim cementira svoj zvjezdani status. No, uz uspješnu solo karijeru 70-ih, Clapton se sve više odaje porocima i počinje njegov grčevita borba s ovisnošću o heroinu. Kad se konačno uspio ‘očistiti’, iglu je zamijenio bocom i počeo je užasno puno piti. U brojnim intervjuima je kasnije znao naglasiti, kako je ta alkoholičarska faza koja je potrajala duže od 10 godina, bila još i gora od njegove ovisnosti o drogama, a to se moglo vidjeti na brojnim koncertima, koje je u alkoholiziranom stanju, često znao naprasno napustiti.

Ono što je posebno bitno za naglasiti nama fanovima filmske umjetnosti, jest to i da je Claptonova glazba (kako s njegovih solo albuma, tako i kroz djelovanje u brojnim bandovima) prisutna u mnogim ‘soundtracima’, odnosno, da je kroz svoju iznimno bogatu karijeru i sam skladao glazbu za neke itekako zvučne filmove. Njegov prvi doticaj s filmskim skladanjem bio je još 1973. za malo znanu kanadsku dramu ‘’Slipstream’’, no značajan trag je ostavio zajedno sa Michaelom Kamenom s kojim je napravio glazbenu podlogu za Donnerov akcijski hit ‘’Smrtonosno oružje’’. S Kamenom je skladao glazbu i za ostale nastavke iz ovog ultrapopularnog serijala, kao i sportsku dramu ‘’Homeboy’’, a samostalno je radio glazbu za filmove poput ‘’Rush’’ ili ‘’Nil by Mouth’’.

Mnogo više o samom životu i djelovanju ovog, po mnogima možda i najboljeg gitariste svih vremena, možete saznati u odličnom dokumentarnom filmu ‘’Eric Clapton: Life in 12 Bars’’ iz 2017.