Novosti

SRETAN ROĐENDAN: Jessica Lange

SRETAN ROĐENDAN: Jessica Lange

20.04.2020.

Današnju posebnu rođendansku čestitku upućujemo glumici koja slavi 71-i rođendan, no koja sa svojom aktivnošću i dalje nimalo ne zaostaje za svojim daleko mlađim kolegicama i kolegama. Kroz sljedećih nekoliko rečenica, osvrnut ćemo se na karijeru jedne, jedine i jedinstvene Jessice Lange!

Rođena u malom gradiću Cloquetu u Minnesoti 1949.godine, Jessica je od ranog djetinjstva željela biti slikarica ili plesačica, no ugledavši prvi put film ‘’Djeca raja’,’ francuskog redatelja Marcela Carnéa zavoljela je pantomimu. Nakon dvogodišnjeg studija glume u St. Paulu, Jessica se početkom 70-ih seli u Pariz, gdje uči pantomimu i ples, a 1973. se vraća u S.A.D. (New York) gdje započinje karijeru foto-modela.

1976. slavni producent Dino De Laurentiis, tražeći novu glumačku zvijezdu, ponudi Jessici glavnu žensku ulogu u rimejku klasika ‘’King Kong’’ što ova objeručke prihvati. Zanimljivo je za spomenuti i to da su se za istu ulogu natjecale i tad još uvijek nepoznata Meryl Streep i Goldie Hawn, ali Lange je imala bolje glasnice, što joj je u konačnici donijelo ulogu.

Novu verziju ‘’King Konga’’ (1976.) kritika i nije osobito ljubila, ali je zato na blagajnama De Laurentiis učetverostručio uložen novac. Da Jessica Lange nije tek još samo jedna zgodna plavuša, na koju padaju ‘majmuni’ dokazala je kroz izraženu glumačku nadarenost, a potvrda tome je i njezin prvi osvojeni ‘Zlatni Globus’ za najbolju debitanticu.

Tri godine kasnije, Lange se vraća na veliki ekran u ulozi ‘anđela smrti’ u polu-autobiografskom mjuziklu ‘’Sav taj jazz’’ Boba Fossea, a 1981. postaje novi seks simbol, zahvaljujući ulozi nevjerne supruge u rimejku noir filma ‘’Poštar uvijek zvoni dvaput’’. Kritika je i ovaj bila podijeljena, ali svi su još dugo prepričavali vruće scene seksa između Lange i Jacka Nicholsona.

Već iduće godine Lange osvaja i svojeg prvog ‘Oskara’ i to za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu ‘’Tootsie’’ (1982.) Sydneya Pollacka, gdje glumi djevojku koja se zaljubljuje u svojeg kolegu (tumači ga Dustin Hoffman) koji se prerušava u ženu, kako bi zadržao svoj posao glumca. Te iste godine Lange nastupa i u biografskoj drami ‘’Frances’’, koja joj donosi i oskarovsku nominaciju za najbolju žensku ulogu, čim ispisuje povijest kao tek treća glumica koja je u istoj godini nominirana za dvije različite uloge. Premda za ulogu Frances nije dobila zlatni kipić, Lange je na snimanju filma osvojila srce svojeg kolege, proslavljenog pisca i glumca Sama Sheparda s kojim je ostala u burnoj vezi sve do 2009. i s kojim je ekran djelila još 3 puta (‘’Zemlja’’ (1984.), ‘’Zločini srca’’ (1986.) i ‘’Iskupljenje’’ (2005.)).

Do kraja 80-ih Lange potvrđuje svoj zvjezdani status i glumački talent, a zahvaljujući ulozi odvjetnice koja brani svojeg oca od optužbi za nacističke zločine u odličnoj triler drami Coste-Gavrasa ‘’Muzička kutija’’ (1989.) zavrjeđuje impresivnu petu nominaciju za ‘Oskara’ i šestu za ‘Zlatni Globus’.

Početak 90-ih Jessica Lange nastavlja u jednakom ritmu. Uz roditeljsku ulogu i sve češću glumu na kazališnim daskama, Lange ostvaruje i zapažene uloge u trileru ‘’Rt Straha’’ (1991.) i krimi drami ‘’Noć i grad’’ (1992.), a 1994. konačno osvaja i zlatni kipić (uključujući i ‘Zlatni Globus’) za najbolju žensku ulogu u drami ‘’Plavo nebo’’. Treći ‘Zlatni Globus’ osvaja pak 1996. za ulogu Blanche DuBois, u TV adaptaciji slavne Tennessejevee drame ‘’Tramvaj zvan čežnja’’. U novom mileniju sve češće se pojavljuje u TV projektima, ali isto tako i u filmovima renomiranih redatelja poput Tima Burtona (‘’Velika riba’’) ili Jima Jarmuscha (‘’Slomljeno cvijeće’’).

Od brojnih uloga na TV-u valja svakako istaknuti i to da je od 2011. do 2018. bila stalni član ekipe horror antologije ‘’Američka horror priča’’ koja joj je 2012. donijela i četvrti ‘Zlatni Globus’, odnosno, još tri nominacije u nadolazećim godinama. Uz sva ta brojna priznanja, valja svakako naglasiti kako je Jessica Lange tek jedna od rijetkih glumica u povijesti (tek trinaesta), koja je u svojoj karijeri uspjela ostvariti ‘Trostruku glumačku krunu’ (uz ‘Oskara’ i ‘Primetime Emmy’, treća je ‘Tony’ za kazališnu ulogu).

Mnogi zlobnici su u startu govorili kako je ona još samo jedna lijepa plavuša, koju će Hollywood samljeti, prožvakati i ispljunuti, no na kraju je ona bila ta koja je tu istu ‘tvornicu snova’ bacila na koljena i dokazala kako se u njoj krije jedinstveni glumački talent s kojim je izgradila karijeru na kojoj joj mnogi mogu zavidjeti. I zato još jednom, sretan rođendan Jessica Lange!