Novosti

SRETAN ROĐENDAN: Penélope Cruz

SRETAN ROĐENDAN: Penélope Cruz

28.04.2020.

Kako u našem rođendanskom čestitarenju važnim figurama iz svijeta filmske umjetnosti ne bi bili zastupljeni uglavnom muškarci, danas ćemo prostor i vrijeme posvetiti jednoj od najpopularnijih i svakako najpoznatijih španjolskih glumica današnjice. Lijepa, a napose talentirana, glumica Penélope Cruz danas slavi 46. rođendan, a kako je izgledao njezin životni put i poziv, pročitajte u ostatku ovog teksta.

Rođena 1974. u Madridu, u obitelji trgovca/automehaničara i frizerke, malena Penélope Cruz Sánchez je već od rana pokazivala interes za glumom i animiranjem svojih ukućana, često izvodeći prizore iz omiljenih joj TV serija i filmova. No, koliko god ju je gluma zabavljala, njezina najveća strast je bio ples, pa je tako narednih devet godina pohađala satove klasičnog baleta i brojnih tečajeva raznih vrsta plesova. U tom periodu ljubav spram filmu nije jenjavala, pa je većinu svojeg slobodnog vremena provodila gledajući filmove.

Već u ranoj tinejdžerskoj dobi odlučna je u naumu da postane glumica te se prijavljuje na brojne tečajeve, ali je većina agencija odbija s obrazloženjem da je još uvijek premlada. Ipak, nije trebala suviše čekati jer je već 1989. u dobi od tek 15 godina pobijedila na jednoj audiciji, nakon čega dobiva angažmane u videospotovima i TV emisijama, odnosno, serijama.

Filmski debi ostvaruje 1992. u hvaljenoj i na ovim prostorima rado gledanoj romantičnoj humorističnoj drami ‘’Šunka, šunka’’, redatelja Bigasa Lune, gdje tumači mladu djevojku koja ostane trudna s mladićem čija majka ne odobrava njihovu vezu. Kako bi ih rastavila, ona angažira ženskaroša (tumači ga Javier Bardem) kako bi je zaveo. Lunin film je naravno postao veliki kino hit, kako u Španjolskoj tako i mnogim drugim zemljama, a zahvaljujući vrućim scenama seksa, Cruz je proglašena seks simbolom. Da u filmu nije bila tek mokri predmet snova muškaraca, u korist govori i činjenica kako je za istu ulogu osvojila prestižnu ‘Goyu’, u kategoriji najbolje glumice.

Zahvaljujući neprikosnovenom talentu i ljepoti (tamna kosa i oči, zavodljiv pogled i ‘zarazan’ osmijeh), Penélope je gotovo preko noći postala prava zvijezda i to već u dobi od nepunih osamnaest godina. Te iste 1992. nastupa i u filmu ‘’Zlatna vremena’’ proslavljenog redatelja Fernanda Truebe, gdje tumači jednu od farmerovih kćeri, u koje se zaljubljuje dezerter, koji se tamo skriva. Već iduće godine ona pojačava radni ritam pa se tako pojavljuje u tri filma, no niti jedan od njih ne biva osobito zapažen premda su likovi i priče zvučali potencijalno zanimljivo (u talijanskom filmu ‘’Za ljubav, samo za ljubav’’ čak tumači djevicu Mariju).

Do 1997. se pojavljuje u još desetak osrednjih filmova, da bi te iste godine napravila pravi glumački ‘boom’ zahvaljujući ulogama u hvaljenim i višestruko nagrađivanim filmovima Pedra Almodóvara (‘’Živo meso’’) i Alejandra Amenábara (‘’Otvori oči’’). Sve zapaženije uloge otvaraju joj put međunarodnim produkcijama pa 1998. provodi na raznim lokacijama diljem ‘majčice nam Zemlje’ gdje među ostalima tumači i ljubavnicu Don Juana u istoimenom filmu Jacquesa Webera, debitira u Hollywoodu u nezavisnoj western drami Stephena Frearsa ‘’Obećana zemlja’’, no što je još značajnije, ponavlja suradnju s Fernandom Truebom, u komičnoj drami ‘’Djevojka tvojih snova’’gdje za ulogu pjevačice u glumačkoj trupi osvaja novu ‘Goyu’ i nominaciju na ‘Europskim filmskim nagradama’.

1999. ponovno surađuje s Pedrom Almodóvarom, u njegovoj Oskarom nagrađenoj drami ‘’Sve o mojoj majci’’, a isto tako i ponavlja suradnju s Bigasom Lunom u povijesnoj drami ‘’Vojvotkinja od Albe’’. U novom mileniju sve češće snima u Hollywoodu uz zvučna glumačka imena: Matta Damona (‘’Svi ti divni konji’’), Johnnya Deppa (‘’Bijeli prah’’), Nicolasa Cagea (‘’Mandolina kapetana Corellija’’), Toma Cruisea (‘’Oči boje vanilije’’, inferiornom, ali jako gledanom rimejku Amenábarova filma ‘’Otvori oči’’ na kojem započinje vezu sa slavnim glumcem), Halle Berry (‘’Gothika’’), Matthewom McConaugheyem (‘’Sahara’’) i brojnim drugim zvijezdama, no najbolja glumačka ostvarenja (razlog tome je naravno i u jezičnoj barijeri koju Penélope poput kolege Antonia Banderasa, a na kraju i Javiera Bardema nikad nije znala premostiti) ipak bilježi u domovini, gdje iznova trijumfira u filmovima Pedra Almodóvara ‘’Vraćam se’’ (2006.) (nagrada u Cannesu), ‘’Slomljeni zagrljaji’’ (2009.) i ‘’Tuga i slava’’ (2019.).

Unatoč do tad solidnom glumačkom angažmanu u holivudskim projektima (gore navedeni razlozi), Cruz svoj najveći trijumf bilježi kod legendarnog Woodya Allena, u njegovoj romantičnoj komičnoj drami ‘’Vicky Cristina Barcelona’’ (2008) gdje za ulogu energične bivše supruge proslavljenog slikara osvaja ‘Oskara’, ‘BAFTA-u’ i ‘Goyu’, u kategoriji sporedne ženske uloge. Zanimljivo je za spomenuti da u tom filmu, ekran ponovno dijeli s kolegom Javierom Bardemom, za kojega se 2010. i udaje. Sa suprugom i dalje zna zajedno nastupati u filmovima (‘’Voljeći Pabla’’ i ‘’Svi znaju’’), no uspjeh kakav su imali s Allenom za sad nisu ponovili.

Penélope je još uvijek poprilično aktivna, što iznova kazuje kako se njezin plan odvija u pravom smjeru. Naime, u samom početku karijere je naglasila kako se želi baviti s glumom jer je to posao koji u Španjolskoj može raditi do duboke starosti. Do tad ćemo je se još itekako nagledati i zato joj ovom prilikom šaljemo najljepše čestitke povodom rođendana.