Novosti

Stiže nam treće izdanje ljetne Kino Zone!

Stiže nam treće izdanje ljetne Kino Zone!

11.06.2021.

Od početka tekuće godine, kroz Kino Zonu je već protutnjalo 18 filmskih naslova koje nisu zaustavili ni COVID niti rigorozne mjere. Zadarska publika je još jednom pokazala koliko voli i cijeni kvalitetan film, a veseli nas što možemo najaviti i još bogatiji ljetni program. Za razliku od prijašnje dvije godine, u sklopu ovoljetnog izdanja nas očekuje impozantnih 50 naslova! Da, dobro ste pročitali. Naime, uz svaki dugometražni filmski naslov, ove godine našim gledateljima i gostima prikazujemo i jedan kratkometražni film čija je forma nažalost često zanemarena i široj publici, mimo one festivalske, slabo pristupačna.

Također valja istaknuti i da smo zbog navedenih razloga bili prisiljeni podići cijenu ulaznice s uobičajenih 20, na simboličnih 25 kuna, no vjerujemo kako to neće biti neka nepremostiva prepreka za dolazak na ljetnu pozornicu. Zauzvrat vam dakako donosimo hrpu vrhunskih premijernih naslova u suradnji s brojnim festivalima uz pokoje gostovanje domaćih glumaca i redatelja. Cijela priča starta ove nedjelje s dalmatinskom premijerom filma ''Zvuk metala'' koji je po mnogima stručnjacima i filmofilima ostao zakinut na nedavno održanim Oskarima gdje je u konačnici osvojio 'samo' one za najbolji zvuk i montažu, ali je neovisno o tome impresionirao filmski svijet. Riječ-dvije o samoj radnji pa idemo dalje.

Kad Ruben, bivši ovisnik, a sad bubnjar punk-metal dua neočekivano izgubi sluh tijekom turneje na kojoj se nalazi sa svojom djevojkom Lou, obuzme ga tjeskoba i život mu se iznenada nađe na prekretnici. U grupnom domu za gluhe ovisnike, Ruben mora birati između svoje nove zajednice gluhih i života zvuka i buke koji je ostavio za sobom.   

Režiju ''Zvuka Metala'' potpisuje debitant Darius Marder koji je do sad ostavio zapažen scenaristički pečat s filmom ''Grijesi očeva'' dok glavnu ulogu Rubena tumači fantastični Riz Ahmed. Marderov film je do sad prikupio 80 nagrada i čak 162 nominacije od kojih uz spomenute Oskare valja istaknuti i dvije BAFTA-e, nagradu za najbolji film na festivalu u Zurichu te brojne druge. Uoči projekcije filma, bit će prikazan zabavan kratkometražni austrijski film ''Najbolji orkestar na svijetu''.

U srijedu 16. lipnja nas po riječima neprežaljenog Olivera očekuje prava 'šaka suza, vrića smija' uz komičnu dramu ''Jojo Rabbit''.

Radnja filma se zasniva na romanu 'Nebo u kavezu' autorice Christine Launens, a započinje kada usamljeni njemački dječak imena Jojo otkrije da njegova majka skriva mladu židovsku djevojku na svom tavanu. Jojo se, uz pomoć svog idiotskog imaginarnog prijatelja, Adolfa Hitlera, u ovoj satiri protiv mržnje, mora suočiti sa svojim slijepim nacionalizmom. Njegov svijet se tada okreće naopačke.  

Za režiju i scenarij ovog neobičnog filma potpisuje uvrnuti Taika Waititi, a glumačku postavu među ostalima čine i Roman Griffin Davis, Thomasin McKenzie, Scarlett Johansson, Taika Waititi te Sam Rockwell. Uz Oskara za najbolji scenarij koji je opravdano otišao u ruke autoru filma, ''Jojo Rabbit'' je osvojio i brojna  druga priznanja. Prije njegove projekcije nipošto nemojte propustiti pogledati izvanredan kratki, za Oskara nominirani film, ''Bijelo oko''.

Prava poslastica slijedi u nedjelju 20. lipnja kad prvi put na ljetnoj pozornici ugošćujemo redatelja i glavnu glumicu, odnosno, scenaristicu brojnim nagradama ovjenčane drame ''Tereza37''.  

Tereza ima 37 godina, živi u Splitu. Nakon nekoliko spontanih pobačaja saznaje kako postoji vjerojatnost da genetski nije kompatibilna sa svojim suprugom. Već duže osjeća pritisak okoline te započne preispitivati svoj rutinirani brak, što potakne niz događaja koji će joj promijeniti život, u duhu novostečene slobode i istine koja je samo njena.  

Nakon projekcije filma očekuje nas moderirani razgovor s redateljem Danilom Šerbedžijom i glavnom glumicom i scenaristicom Lanom Barić koji će nas podrobnije upoznati sa samom idejom filma, procesom nastanka i utjecajem koji je stvorio jako brzo po svojoj premijeri. Što se tiče samih nagrada, ''Tereza37'' je prošlo ljeto 'pomela' konkurenciju u Puli gdje je među ostalima osvojila i nagradu za najbolji film, režiju i scenarij, odnosno, ZFF-u gdje je osvojio nagradu publike te FEST-u na kojem je Lana Barić pokupila priznanje za najbolju glumicu. Uoči njegove projekcije i razgovora, pokazat ćemo vam kratkometražni Šerbedžijin filmu ''Orah'' gdje jednu od uloga ima i sama Lana Barić.

Nakon domaćeg filma, u srijedu 23. lipnja 'odlazimo' do Švedske gdje nas čeka ''Čovjek zvan Ove''.

Udovac Ove ima 59 godina, samac je i nakon 43 godine radnog staža umirovljen. Ove je sitničav i mrzovoljan i svima pronalazi greške. U mirnom naselju gdje živi želi nametnuti red i disciplinu na način koji se nikome ne sviđa: ostavlja uvredljive poruke ispod brisača na autima koji nisu pravilno parkirani, viče na vlasnike pasa, a svoje glasne i teatralne intervencije redovito završava zaključkom da su dotični - idioti. Bez supruge, djece, posla i prijatelja, smatra da život nema smisla i odlučuje skončati svoj život. No to mu nikako ne polazi za rukom jer ga stalno netko prekida, najčešće novi susjedi s kojima s vremenom stvara blizak prijateljski odnos.  

Režiju ove gorko-slatke komedije s elementima romantike potpisuje Hannes Holm, a glavne uloge tumače fantastični Rolf Lassgård, Bahar Pars, Filip Berg i Ida Engvoll. Prije projekcije Ovea imate priliku pogledati hvaljeni kratkometražni švicarski film ''22:47 Linija 34''.

Za sam kraj lipnja u nedjelju 27. ostavili smo za vas jednu izuzetnu, tematski prilično potresnu dramu ''Nikad Rijetko Ponekad Uvijek''.

Radnja filma prati Autumn Callahan, 17-godišnju tihu i nenametljivu srednjoškolku. Jednu od onih “nevidljivih” cura koje su sretne kad im bilo tko pokloni pažnju. Upravo je jedno takvo “poklanjanje pažnje” završilo seksom i trudnoćom. Biološki otac nije osoba s kojom bi Autumn gradila budućnost, a u Pennsylvaniji (gdje ona živi), se ne može abortirati bez potpisa roditelja. Šokirana cura se obrati za pomoć najboljoj prijateljici Skylar koja joj pokušava pomoći iako i sama nije zrela koliko zahtijeva situacija.  

Za režiju i scenarij ovog angažiranog filma zaslužna je Eliza Hittman, dok glavne uloge tumače Sidney Flanigan, Talia Ryder, Théodore Pellerin i Ryan Eggold. Kao što je to slučaj i s prethodnim naslovima, ovaj je također osvojio brojna priznanja od kojih ćemo izdvojiti nagradu žirija na Berlinaleu, nagradu za najbolji film u Sundanceu te brojne druge. Njegovoj projekciji prethodit će kratkometražna američka drama ''Naysayer'' sa Stevenom Yeunom u glavnoj ulozi.