Novosti

Sve je spremno za iransku filmsku poslasticu ''Trgovački putnik''

Sve je spremno za iransku filmsku poslasticu ''Trgovački putnik''

17.08.2019.

Nastavljamo azijski mini ciklus s nedjeljnom projekcijom izuzetnog Iranskog filma "Trgovački putnik".

Film nosi hitchcockovsku notu stalne neizvjesnosti i iščekivanja, u čemu je Farhadi nenadmašan majstor zanata, jer dok trnci prolaze kožom, gledatelj je emocionalno uznemiren i jednako zabrinut za likove i njihovu sudbinu.

U ovoj priči to je bračno-glumački par Rana i Emad kojem se zbog iznenadne opasnosti od rušenja zgrade u kojoj žive (uvjeti života u Iranu!) te prisilne selidbe, život okrene naglavačke. Spletom nesretnih okolnosti, njihov je odnos, kao i u predstavi „Smrt trgovačkog putnika" koju trenutačno pripremaju na kazališnim daskama, stavljen na kušnju, a moralne i emotivne dvojbe postaju nepodnošljiv uteg - ako ti netko uništi život, kako ga ne mrziti?
Je li osveta opravdana i u kojim uvjetima ili treba pronaći snage za oprost?

Nagrade i nominacije: 10 nagrada i 24 nominacije od čega vrijedi posebno istaknuti nagradu Oscar za najbolji strani film 2017. i nagrade Zlatna palma za najbolji scenarij i najboljeg glumca na festivalu u Cannesu 2016.

Kao i do sad, projekcija počinje u 21 h, a blagajne na destinaciji (Poljana Branka Stojakovića, ispred Kazališta lutaka Zadar) se otvaraju u 20.15.

Vidimo se!