Novosti

U utorak vas u Kino Zoni očekuje predstavljanje knjige “Klasični film noir: Mračno ogledalo Amerike”!

U utorak vas u Kino Zoni očekuje predstavljanje knjige “Klasični film noir: Mračno ogledalo Amerike”!

10.05.2024.

Sveučilište u Zadru i Kino Zona pozivaju vas na predstavljanje knjige “Klasični film noir: Mračno ogledalo Amerike”, autora Rajka Petkovića, koje će se održati u utorak 14. svibnja u Polivalentnoj dvorani Providurove palace s početkom u 18 sati.

Rajko Petković rođen je 1972. u Zadru, gdje je završio srednju školu. Studij Engleskog jezika i književnosti, sociologije i filozofije završio je na Filozofskom fakultetu u Zadru. Godine 1997. upisao je poslijediplomski studij amerikanistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a 2002. obranio magistarski rad pod nazivom 'Film noir i njegovo nasljeđe u američkom filmu'. Godine 2003. počeo je raditi na Visokoj učiteljskoj školi u Gospiću. Godine 2009. obranio je doktorsku disertaciju iz područja filmologije – 'Američki nezavisni film osamdesetih i devedesetih'. Od 2010. godine počeo je raditi kao viši asistent na Odjelu anglistike na Sveučilištu u Zadru. Od 2012. godine radi kao docent na istom odjelu i predaje filmološke kolegije. Član je Udruženja za amerikanistiku Jugoistočne Europe. Uz film noir i američki nezavisni film, zanimaju ga povijest filmskog stila, hrvatski film, animirani film i klasični Hollywood.

Klasični američki film noir jedna je od najbitnijih struja u povijesti Hollywooda, koja je značajno proširila njegov stilski, narativni, ikonografski, pa i svjetonazorski repertoar. Kako je klasični holivudski stil američki nacionalni stil, a to je ujedno glavni model koji oponašaju svi nacionalni stilovi srednje struje, analiza radova koji pripadaju kanonu klasičnog film noira (1941.-1958.) trebala bi značajno pridonijeti razumijevanju kako klasičnog holivudskog stila, tako i otklona od njega. U knjizi se koriste različiti metodološki pristupi (stilska analiza, feminizam, egzistencijalizam, prostornu geografiju, ocrtavanje povijesnog i društvenog konteksta) te može biti primjenjiva na niz različitih disciplina.

Knjiga “Klasični film noir: Mračno ogledalo Amerike” je podijeljena u sedam cjelina, sadrži dvadeset analiza krucijalnih filmova noir, koji bi svi trebali poslužiti kao primjer odabranih teorijskih pristupa i tema. Kako u Hrvatskoj nema sličnih izdanja, ova će monografija nastojati upotpuniti taj prazan prostor i ponuditi argumente kako se radi o fenomenu koji je iznimno važan kako za povijest američkog i svjetskog filma, tako i za moderan film u cjelini, jer su tragovi film noira izrazito vidljivi u mnogim današnjim filmskim radovima. 

O knjizi će govoriti izv. prof. dr. sc. Mirko Duić i njezin autor prof. dr. sc. Rajko Petković.