Novosti

USKORO U 'KINO ZONI': Bergman: Jedna godina, jedan život

USKORO U 'KINO ZONI': Bergman: Jedna godina, jedan život

12.01.2021.

Godine 1957. Ingmar Bergman navršava 39 godina. Kao već etablirana figura svjetske kinematografije, te godine objavljuje svoja dva remek-djela, "Sedmi pečat" i "Divlje jagode". Napisao je i snimio "Na pragu života", režirao dva hvaljena kazališna komada, radio na radiju i televiziji, a prolazio je i drame u privatnom životu.

U obilježavanju stote godišnjice rođenja velikog autora, švedska redateljica Jane Magnusson uzima tu iznimno plodnu godinu kao polaznu točku za istraživanje Bergmana kao čovjeka, u svoj kompleksnosti njegove ličnosti. 1957. je bila i godina kada je upoznao Käbi Laretei i Ingrid von Rosen, koje će postati njegova četvrta i peta supruga, dok je istovremeno bio zaokupljen intenzivnom aferom s Bibi Andersson, glavnom glumicom u dva filma te godine. Njegov brak s novinarkom i lingvisticom Gun Grut raspada se. Bergman jedva viđa šestero djece koje je već imao s tri različite žene... 

Za hvaljeni i nagrađivani dokumentarni film o slavnom filmskom vizionaru zaslužna je redateljica Jane Magnusson koja uspješno nastavlja svoju fascinaciju Bergmanovim likom i djelom započetu 2012. s TV mini-serijalom ''Bergmanov video''.