Novosti

USKORO U 'KINO ZONI': Bogu hvala

USKORO U 'KINO ZONI': Bogu hvala

05.10.2020.

Zasnovan na istinitim događajima, film kazuje šokantnu priču o ljudima koji su kao djeca bili seksualno zlostavljani od strane svećenika Bernarda Preyanta. Saznavši kako taj isti svećenik još uvijek radi s djecom, Alexandre pokreće akciju s kojom će mu pokušati stati na kraj. Da to neće biti tako lak proces uvjerit će se jako brzo, a u svemu tome će se morati kao i ostale, mnogobrojne Preyantove žrtve ponovno prisjetiti bolnih događaja.

''Bogu hvala'' (izvorno ''Grâce à Dieu'') je i prije same premijere podigao mnogo prašine u Francuskoj pošto je 2016. podignuta optužnica protiv samog Preyanta koji je pokušao stopirati njegovo prikazivanje i distribuciju kako ne bi utjecao na tijek presude, no sud je odlučio kako je sloboda umjetničkog izričaja ipak važnija i film je potom krenuo u redovnu kino distribuciju.

Režiju i scenarij potpisuje hvaljeni i višestruko nagrađivani francuski redatelj François Ozon koji je kao jedan od predvodnika novog 'Novog vala' 21. stoljeća u svojoj tridesetogodišnjoj (i koju godinu više) karijeri napravio preko 40 filmova od kojih valja izdvojiti prvenstveno naslove poput: ''Osam žena'', ''Bazen'', ''Vrijeme za polazak'', ''Trofejna žena'', ''U kući'', ''Frantz'' i brojne druge. Uz 'Srebrenog medvjeda' na prošlogodišnjem Berlinaleu, film ''Bogu hvala'' je osvojio i Cesara za najboljeg sporednog glumca, odnosno, FIPRESCI nagradu za najbolji film na festivalu u Stockholmu.