Novosti

USKORO U 'KINO ZONI': Časnik i špijun

USKORO U 'KINO ZONI': Časnik i špijun

05.10.2020.

ČASNIK I ŠPIJUN napeti je triler u kojem je glavnu ulogu ostvario francuski glumac Jean Dujardin koji je 2011. godine osvojio prestižnu nagradu Oscar u kategoriji glavne muške uloge za nastup u filmu „Umjetnik“. U sporednim ulogama pridružili su mu se hvaljeni glumac Louis Garrel i Emmanuelle Seigner, inače supruga Romana Polanskog u stvarnom životu. Važno je izdvojiti da je ČASNIK I ŠPIJUN svakako jedan od kritički najhvaljenijih filmova godine, a na popularnoj internetskoj stranici Rotten Tomatoes publika mu je dala preko 80% pozitivnih ocjena što svakako znači da se radi o još jednom umjetničkom djelu velikog redatelja koje se nikako ne bi smjelo propustiti.

Dana 5. siječnja 1895. godine mladi kapetan u usponu, Alfred Dreyfus, optužen je za špijuniranje za Njemačku te osuđen na doživotnu robiju koju će provesti u kuli na Vražjem otoku. Među svjedocima Dreyfusovog poniženja nalazi se i Georges Picquart koji je promoviran kako bi vodio vojnu protuobavještajnu jedinicu koja je Dreyfusa i optužila. Ali nakon što Picquart otkrije da nakon Dreyfusovog zatvaranja Nijemci i dalje dobivaju tajne podatke, on ulazi u opasni labirint obmana i korupcije koji ne prijeti ugroziti samo njegovu čast, već i vlastiti život…

Nakon što je prošle godine na filmskom festivalu u Veneciji osvojio Srebrnog lava za režiju – inače drugu po važnosti nagradu kompletnog festivala – nedavno je Polanski s filmom ČASNIK I ŠPIJUN trijumfirao i na dodjeli francuske nagrade Cesar, inače pandan američkom Oscaru s rekordnih 12 nominacija uključujući one za najbolji film i režiju. Premda su se prije same dodjele u Parizu organizirali protesti Pokreta za ženska prava protiv Polanskog, ali i same Akademije što je uopće uključila njegov film u konkurenciju za nagrade, film je u konačnici osvojio tri priznanja od kojih je sam Polanski dobio dva – za najbolji adaptirani scenarij i najbolju režiju.