Novosti

USKORO U 'KINO ZONI': Razbijačica sustava

USKORO U 'KINO ZONI': Razbijačica sustava

12.06.2020.

U svojoj divljoj potrazi za ljubavlju, neiskorištena energija devetogodišnje Benni tjera sve oko sebe u očaj.

Benni (Helena Zengel) je divlja devetogodišnja djevojčica koja je pretrpjela traumu koja uzrokuje napade panike i redovito rezultira nasilnim napadima na sebe i druge. Budući da njezina samohrana majka, koja se također mora brinuti i za mlađeg brata i sestru, ne može više nositi s njom, vladine službe za skrb o djeci pokušavaju pronaći pogodno okruženje za Benni. 

Nakon niza kratkometražnih filmova i dokumentarca ''Bez ovog svijeta'', talentirana njemačka filmašica Nora Fingscheidt prošle godine je debitirala s dugometražnim igranim filmom ''Razbijačica sustava'' i redom oduševila kako publiku tako i kritiku. Premda bi se mnogi, daleko iskusniji filmaši za prikaz ovako teških, emotivno iscrpljujućih tema bez nekog velikog premišljanja odlučili na prikaz života neke tinejđerice, Nora se odlučila na kompleksniji pristup. Njezina junakinja naime ima tek 9 godina i pubertet je još nije niti zahvatio, a već je na rubu emocionalnog sloma. Naravno, da bi tako odvažan pristup još jače odjeknuo redateljici je bila potrebna jedna izuzetna energija i talent, a njega je pronašla u fascinantnoj Heleni Zengel. Njezin nastup je savršeno nijansiran što se reflektira kroz izuzetno zahtjevan koktel emocija u kojem se konstantno miješaju osjećaji frustracije, bijesa, očaja, ali i ljubaznosti. 

Od niza priznanja koje je film do sad prikupio valja svakako izdvojiti 'Srebrenog Medvjeda' na prošlogodišnjem Berlinaleu, nagradu za najbolju glazbu na 'Europskim Filmskim Nagradama' i onu za najbolji film na prošlogodišnjem 'Vukovar Film Festivalu'.