Novosti

Večeras su objavljeni pobjednici 76. izdanja najvećeg, najvažnijeg i najuglednijeg filmskog festivala u svijetu!

27.05.2023.

Žiri koji se ove godine sastojao od devet članova koji su uključivali glumce Paula Dana i Brie Larson, marokanskog redatelja Maryama Touzanija, francuskog glumca Denisa Ménocheta, britansko-zambijskog scenarista i redatelja Rungana Nyonija, afganistanskog autora Atiqa Rahimija, argentinskog scenarista i redatelja Damiána Szifróna te francusku redateljicu Juliju Ducournau, a na čijem se čelu ove godine nalazio dvostruki dobitnik Zlatne palme, švedsko redateljsko čudo Ruben Östlund - redatelj filmova “Kvadrat” i “Trokut tuge” - odlučio je da je ANATOMIJA PADA najkvalitetniji film prikazan u službenoj konkurenciji ovogodišnjeg festivala. Riječ je o sudskoj drami čija radnja prati istragu krivnje ili nevinosti popularne književnice (genijalna Sandra Hüller) koja je optužena za ubojstvo svog supruga. Međutim, film se istovremeno bavi i istragom njihovog braka, polagano otkrivajući privatne detalje njihovog osobnog života tijekom suđenja i to do najsitnijeg detalja kako bi mediji, javnost te, u konačnici, sami gledatelji filma mogli secirati cijeli slučaj.

Redateljica Triet tek je treća žena u povijesti festivala koja je osvojila nagradu Zlatna palma. Prije nje to je uspjelo samo Jane Campion za remek-djelo “Piano” iz1993. godine te upravo Juliji Ducournau za izvrstan “Titane” prije dvije godine. Nagradu je 44-godišnjoj redateljici uručila holivudska glumačka zvijezda Jane Fonda koja je kratko prokomentirala koliko je daleko u svojoj kvaliteti otišao sam festival u Cannesu otkad se ona prvi put na njemu pojavila, poseban naglasak stavivši upravo na konkurenciju žena redateljica ove godine čijih se čak sedam filmova nalazilo u glavnom programu festivala.
 
Nagradu Grand Prix dobila je povijesna ratna drama ZONA INTERESA redatelja Jonathana Glazera koju mu je uručila redateljica Ducournau. Kao još jedan film u kojem je fantastičnu ulogu ostvarila Sandra Hüller, ZONA INTERESA adaptacija je romana Martina Amisa koja prati privatni život njemačkog oficira (Christian Friedel) odgovornog za smrt nebrojenih Židova u Auschwitzu. Sam film horore koji su se događali u tom zloglasnom koncentracijskom logoru uglavnom ne prikazuje, već se isključivo fokusira na samog časnika i njegovu suprugu ostavljajući publici da sama dođe do vlastitih zaključaka o moralnosti počinitelja strašnih zlodjela.

Za najboljeg glumca nagradu je osvojio Kōji Yakusho koji u filmu Wima Wendersa SAVRŠENI DANI tumači ulogu zaposlenog čovjeka, pripadnika radničke klase koji jutra provodi čisteći javne zahode u gradu, a u slobodno vrijeme čita knjige, sadi drveće te promatra ljude koji ga okružuju. Najboljom glumicom proglašena je Merve Dizdar za ulogu školske učiteljice u novom remek-djelu velikog turskog redatelja Nurija Bilgea Ceylana SUHE BILJKE. Sakamoto Yûji proglašen je najboljim scenaristom za rad na filmu ČUDOVIŠTE japanskog redatelja Hirokazua Kore-ede, dok je ugledni finski redatelj Aki Kaurismaki nagrađen posebnom nagradnom žirija za svoj novi uradak PALO LIŠĆE, ljubavnu priču o dvoje stranaca koji se bore zadržati svoje poslove.

Radnjom smješten u 19. stoljeće u Francuskoj, novi film vijetnamskog redatelja Trana Anha Hunga STRAST DODINA BOUFFANTA priča nam priču o dugogodišnjoj zajedničkoj strasti između proslavljenog gurmana (Benoît Magimel) i njegove kuharice (i dalje prekrasna Juliette Binoche) koja se iz kuhinje proteže u njihove privatne živote. Sve navedene filmove ćete u nadolazećem periodu moći pogledati i u našoj kinoteci. Čestitike svim dobtinicima! 

Izvor: MCF