Novosti

Vraća nam se ljetno kino!

Vraća nam se ljetno kino!

15.06.2020.

Nakon višemjesečne pauze uzrokovane pandemijom virusa COVID-19, u petak 26.06. ponovno starta ljetno kino u Kino Zoni. Čast otvaranja ovogodišnje ljetne pozornice dopala je višestruko nagrađivanu kolumbijsku krimi dramu ''Ptice ljeta'', a tek dva dana kasnije ćemo se smijati i plakati uz talijansku komičnu dramu ''Lude od sreće''. 

Rastrgan između želje da postane moćan čovjek i dužnosti da podržava vrijednosti u svojoj kulturi, Rapayet ulazi u posao trgovine drogom 1970-ih gdje pronalazi brzi uspjeh  usprkos neodobravanju glavešine njegova plemena, Ursuli. Ignorirajući drevne znakove, Rapayet i njegova obitelj upadaju u sukob u kojem je čast najviša valuta, a dugovi se plaćaju krvlju. 

Prepričana kroz poglavlja, ova vizualno impresivna i poetična saga nas prvenstveno upoznaje sa životom, tradicijom i duhovnom vjerovanjima plemena Wayuua koje već stoljećima uspješno odolijeva utjecaju vanjskih sila sve dok se i među njih ne ušulja razarajuća sila zvana ljudska pohlepa.

''Ptice ljeta'' su od svojeg premijernog prikazivanja osvojile 32 nagrade i 37 nominacija od kojih se ističu nagrade za najbolji film na London Film Festivalu i FIPRESCI nagrada u Motovunu. 

U nedjelju 28.06. očekuje nas pak hvaljena talijanska komična drama ''Lude od sreće''. 

Beatrice je brbljavica i takozvana grofica milijarderka koja vjeruje kako je u prisnosti s kojekakvim svjetskim liderima. Donatella je mlada, tiha, tetovirana žena, zaključana u vlastitom svijetu misterije. Obje su pacijentice mentalne ustanove i podliježu pritvornim mjerama. Novi film Paola Virzìja kazuje priču o njihovom nepredvidivom prijateljstvu i bijegu od okova mentalne institucije koja će postati urnebesna i dirljiva pustolovina dva suluda stvorenja koja traže malo zabave i ljubavi u ludnici na otvorenom, znanoj kao svijet normalnih ljudi.  

Među brojnim priznanjima i nominacijama koje je film skupio valja posebno izdvojiti 5 nagrada David di Donatello i nominicije za najboljeg redatelja i glumicu na Europskim filmskim nagradama.