Novosti

Započeo je 74. Berlinale!

Započeo je 74. Berlinale!

16.02.2024.

U četvrtak 15. veljače otvoreno je 74. izdanje najvećeg svjetskog filmskog festivala, popularnog Berlinalea. I dok filmofili već tradicionalno očekuju bogat i kvalitetan program, mrlju na ovogodišnje izdanje bacila je povjerenica savezne vlade za kulturu i medije, Claudia Roth. Spomenuta je naime u sklopu rigoroznih mjera za smanjenje troškova poručila umjetničkom direktoru Carlu Chatrianu i njegovoj suvoditeljici Mariette Rissenbeek kako iduće godine neće više računati što zvuči kao poprilična pljuska u lice jer je dobro znano kako je spomenuti duo održao festival na najvišoj razini u doba pandemijske krize.

Chatrian i Rissenbeek su unatoč toj poražavajućoj vijesti i ove godine složili fantastičan program u kojoj ne manjka velikih autorskih imena i atraktivnih naslova. Od zvučnih autora svakako valja izdvojiti Oliviera Assayasa čija nas komična drama ''Suspended Time'' vraća u pandemijsku 2020. i prati dva bračna para koji se nalaze zajedno u karanteni u seoskoj kući, što dovodi do porasta napetosti i otkrića o njihovim vezama. 


Svoje uvrštenje u berlinski program je dočekao i hiper produktivni belgijski redatelj Tim Mielants čija je drama ''Small Things Like These'' (inače adaptacija istoimenog bestseler romana Claire Keegan) imala čast otvorenja festivala. Radnja ove irsko-belgijske koprodukcije odvija se 1985. i prati predanog oca Billa Furlonga (tumači ga nikad popularniji Cillian Murphy) koji otkriva uznemirujuće tajne koje je čuvao lokalni samostan, ali i razotkriva vlastite šokantne istine.
S najnovijim ostvarenjem stiže i talijanski redatelj Pierro Messina koji je za svoj ZF ''Another End'' skupio zanimljiva glumačka imena koja uključuju međunarodno poznatog Gaela Garcíju Bernala i Bérénice Bejo. Ova neobična i zanimljiva priča fokusirana je na dvoje ljudi koji su se voljeli i nastavljaju se voljeti, čak i nakon što jedno od njih umre. 


Novu dramu će predstaviti i neumorni južnokorejski redatelj Hong Sang-soo koji je za svoju dramu ''A Traveler's Needs'' uspio privući i legendarnu francusku glumicu Isabelle Huppert. Huppert ovdje tumači ženu koja nakon gubitka sredstava za život započne podučavati francuski jezik dvjema Korejkama.
Kakav još bogati program skriva ovogodišnji Berlinale možete pronaći putem ove poveznice, a mi se nadamo kako će neki od ovih naslova uskoro stići i do naše kinoteke.  


Piše: Ivica Perinović