Novosti

Završeno 75. izdanje Cannes Film Festivala. 'Zlatna palma' otišla u ruke Rubenu Ӧstlundu!

28.05.2022.

I dok su oči ljubitelja najvažnije sporedne stvari na svijetu bile uprte ka Parizu i finalnoj utakmici Lige prvaka, filmofili su pogledavali ka drugom dijelu Francuske nestrpljivo navijajući za svoje favorite na izuzetno konkurentnom canneskom filmskom festivalu. Autorski, jedno od najzvučnijih izdanja najprestižnijeg filmskog festivala u povijesti držalo je ljubitelje sedme umjetnosti u neizvjesnosti jer nije nimalo lako bilo izdvojiti najbolje.

Žiri pod predsjedanjem proslavljenog francuskog glumca Vincenta Lindona u konačnici je odlučio 'Zlatnu palmu' dodijeliti osebujnom švedskom redatelju Rubenu Ӧstlundu i njegovoj satiričnoj drami ''Trokut tuge''. Ӧstlund je tako ušao u birani krug autora koji su se ovim priznanjem okitili više od jednom. Podsjetimo se, švedski redatelj je prvu 'Zlatnu palmu' zavrijedio 2017. sa svojim remek-djelom ''Kvadrat'', filmom kojeg ste priliku imali pogledati i u našoj Kino Zoni, a niti ovaj put nije podbacio u kontroverznoj tematici.

U njegovom crnohumornom ''Trokutu tuge'' Harris Dickinson i Charlbi Dean glume par pozvan na luksuzno krstarenje s brodom čiji je kapetan (tumači ga Woody Harrelson) predani marksist. Brod tone, putnici su nasukani na pustom otoku, a odjednom čistačica, jedina među njima s bitnim vještinama preživljavanja, mijenja dinamiku grupe.

Velika nagrada žirija dopala je pak renomiranu francusku redateljicu Claire Denis za njezin međunarodni debi, erotsku dramu ''Zvijezde u podne''. Favorizirana homoerotska teen drama ''Blizu'' 30-godišnjeg belgijskog redatelja Lukasa Dhonta osvojila je Grand Prix, dok je priznanje za najboljeg redatelja otišlo u ruke sad već legendarnog južnokorejskog majstora režije Park Chan-wooka za hičkokovski složen triler ''Odluka o odlasku''.

Njegov zemljak Song Kang-hoo konačno je pokupio nagradu za glavnog glumca i to u južnokorejskom debiju slavnog japanskog redatelja Hirokazua Kore-ede, ''Broker''. Iranka Zar Amir Ebrahimi osvojila je nagradu za najbolju glumicu u triler drami ''Sveti pauk'' u kojem tumači novinarku koja odlazi u sveti grad Mashhad kako bi istražila niz vjerski motiviranih ubojstava prostitutki.

Nagrada za najbolji scenarij otišla je u ruke Tariku Salehu za triler dramu ''Dječak iz raja'', 'Zlatnu kameru' (op.a. prošlogodišnji dobitnik je bila naša ''Murina'') je pak osvojio ''Ratni poni'' u režiji Gine Gammell i Riley Keough. Ostale laureate možete pronaći na stranicama festivala https://www.festival-cannes.com/en/, a mi ćemo se pobrinuti da većinu spomenutih kao i ostale iz konkurencije u što skorije vrijeme pogledate u vašoj najdražoj kinoteci. 

piše: Ivica Perinović